facebook

Захід вказує Україні на потребу у реформах

VI сесія Верховної Ради VIII скликання добігає кінця і депутати розходяться на канікули. При цьому народні обранці залишають по собі чимало невиконаної роботи і, зокрема, чимало проанонсованих, проте не доведених до логічного завершення реформ.

Тим часом провідні політичні діячі Європи та Америки говорить про необхідність законодавчих перетворень в Україні, йдеться у статті Наталії Лебідь для сайту “24”.

Так, зокрема, на відсутність судової реформи звертає увагу міністр закордонних справ Британії Борис Джонсон, котрий заявив про сумнів щодо готовності України до подібних перетворень.

Я зараз скажу мантру, яку ви багато разів чули: Україна за три роки після революції зробила більше, ніж за десятиріччя. Це так… Але є все більше ознак того, що реформи стають нерішучими,
– говорить Джонсон.

Окрім Джонсона, на проблему судової реформи звернула увагу і посол США в Україні Марі Йованович. “Під час поїздок по Україні я дуже часто чую про занепокоєння, яке викликає те, що відбувається у секторі юстиції і правосуддя, а також про корупцію, яка залишається не покараною. Всі питають, скільки ж це може тривати. Це було темою обговорення і в тому числі у Вашингтоні”, – сказала Йованович. Вона додала, що про відсутність верховенства права в Україні, незахищеність прав інвесторів та жахливі рейдерські атаки пишуть не тільки українські, а й європейські та американські ЗМІ. Проте віз лишається і нині там.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тим часом лобістом виборчої реформи, котра в Україні “повністю зупинена”, виступає посол ЄС в Україні Хюґ Мінграреллі. “Необхідно сприяти оновленню політичного класу і молоді прогресивні люди не лише в парламенті, а й у громадянському суспільстві можуть взяти на себе головну роль. Для цього їм треба створити умови, але щоб це відбулося, необхідний новий закон про вибори і нова Центральна виборча комісія. З незрозумілих для мене причин ці реформи повністю зупинені. Коли ж ми отримаємо новий закон про вибори і призначення нових членів ЦВК?” – запитує Мінгареллі.

В цілому ж “в Україні дуже нестабільна ситуація. Настав той момент, коли Україна або повернеться до стану, який тривав тут 25 років, тобто до клептократичної держави, або проведе серйозні реформи. Так, серйозні реформи вже йдуть, але потрібен потужний натиск і енергія, щоб і олігархи, і прості люди знали, що все дійсно змінюється, що є надія”, – говорить в інтерв’ю агентству “Ліга” Жерар Ролан, професор економіки та політології каліфорнійського університету.

Детальніше читайте у публікації: Вакантні посади та недореформи: з чим Рада пішла на канікули?

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...