facebook

Як заробітчанство в країні-окупанта руйнує сім’ї

Певна фінансова скрута змушує українців шукати кращої долі закордоном, частково і в Росії. У більшості випадків заробітчанство дозволяє виправити ситуацію – чоловікам та жінкам вдається поставити на ноги своїх дітей чи допомогти уже старим батькам. Проте, дуже часто такий вибір негативно впливає на самі сім’ї і призводить до їх розпаду.

За можливість модно вдягатися або вчитися коштом батьків діти гастарбайтерів часто платять зруйнованими долями, адже залишаються без батьківської уваги в критичні періоди дорослішання.

За даними дослідження Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна», 60% наших співвітчизників наслідком трудової міграції називають розпад сім’ї. На цю проблему, зокрема, вказали 73% жителів Заходу країни й 58% та 59% – відповідно Сходу та Центру. При чому мова йде не лише про тих, хто їздить на довгий період у країни Європи чи Америки, а й, насамперед, заробітчан у РФ.

«Ізольованість від родини може мати серйозні психологічні наслідки, оскільки породжує відчуття постійної нестабільності, покинутості, жалю, самотності й призводить до емоційного відчуження, посилюючи ефект культурного шоку мігранток», – наголошує Аліса Толстокорова.

Дослідниця наводить дані опитування українських заробітчан, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка, за яким на час відсутності батьків (або одного з батьків) діти залишаються вдома з матір’ю (44%), бабусею (35%), батьком (14%), сестрою (14%), братом (12%), дідусем (10%), тіткою чи дядьком (5%). А чимало дітей взагалі опиняються і без нагляду батьків, і поза увагою держави.  Часто у дітей трудових мігрантів зникає бажання самореалізуватися і самостійно заробляти гроші, адже батьки (чи хтось один з них) матеріально їх утримують, маючи відчуття провини. З цього випливає ще одна небезпека – валютизація стосунків. Тобто той, хто поїхав заробляти гроші, часто стає просто гаманцем для своїх рідних. Таким чином, вирішуючи матеріальну проблему, ми знаходимо іншу – моральну.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Окрім цього, заробітчанство часто є причиною подружньої зради – з цим зіштовхуються 90% сімей, які мають досвід тривалих заробітків у Росії.

Воно входить у трійку найчастіших причин, через які люди розлучаються. Витримати довгу розлуку в чужій країні, при постійній важкій роботі і самотності – це під силу не кожному.

Тож, варто задуватись чи вартує міцна сім’я тих зароблених грошей і тих нелюдських умов.

За матеріалами:

http://tyzhden.ua/News/58134

http://expres.ua/main/2016/03/05/176394-tryvali-zarobitky-kordonom-ruynuyut-90-simey

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...