facebook

Як злодії в погонах перетворили обшуки в прибуткову годівницю

Силовики не гребують крадіжкою вилучених під час обшуків речових доказів

В Україні фіксується все більше випадків, коли вилучені під час обшуків гроші та інші цінності осідають в кишенях слідчих і їхніх начальників. Судячи з Реєстру судових рішень, практично всі силові відомства країни мають подібний гріх.

Так, слідчі з особливо важливих справ Вінницької прокуратури розслідують справу про привласнення мобільного телефону співробітниками поліції Вінницькій області. Телефону Nokia вартістю $500 вилучили під час затримання у підозрюваного, а через кілька місяців телефон виявився у заступника начальника обласного главку МВС. За крадіжку речового доказу в кінці червня поліцейського оштрафували на 850 грн.
Чернівецькі слідчі прокуратури з’ясували, що їхній колега з Хотинського райвідділу області під час одного з обшуків вилучив револьвер і 22 патрони до нього, але до камери схову речових доказів не доніс. Зараз цю справу розслідують. А в Кропивницького орудувала ціла банда поліцейських, які без найменшого приводу і кримінальних проваджень влаштовували обшуки. Все вилучене перекладали собі в кишені. Банду очолив заступник начальника відділу Кіровоградського ОП ГУНП України в Кіровоградській області.

Згідно із законом всі цінності, які були вилучені в ході обшуку, повинні бути опечатані і передані в фінансове управління або банк, або зберігатися в кімнаті речових доказів. Але на практиці, кажуть експерти, норми дотримуються не скрізь.

«Все часто зберігається у слідчих в сейфах. Якщо слідчий телефон або ювелірку в камеру речових доказів не передав – вважайте, що пішло по руках. Або коли в зв’язку з плинністю кадрів справу від одного слідчого передали іншому, а речові докази ніхто не перевірив. Так пропадає зброя, золото», – каже адвокат Віталій Наум.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...