facebook

“Комунальна революція”: стало відомо, як нові закони змінять життя українців

Верховна Рада в четвер, 22 червня, розгляне два законопроекти, які дозволять запустити Фонд енергоефективності та встановлять нові “комунальні правила” для українців. Про це повідомляє “Обозреватель” з посиланням на “Сегодня”.

Зокрема, закон “Про комерційний облік комунальних послуг” зобов’яже встановити у всіх будинках прилад обліку, який буде рахувати всю інформацію, що надходить на воду, світло, тепло і газ.

Також лічильники повинні встановити і у всіх квартирах, якщо є технічна можливість. За прогнозами експертів, це дозволить значно скоротити обсяги “недоріалізації”.

Згідно із законом, і будинкові, і поквартирні лічильники повинні встановити у всіх нежитлових будівлях до 1 жовтня 2017 року, а в житлові будівлі – до 1 жовтня 2018 року.

Також у парламенті хочуть прийняти законопроект “Про енергетичну ефективність будівель”, який, за словами нардепів, стане першим кроком на шляху до енергоефективності України.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Платити за енергоаудит та сертифікат доведеться власникам будівлі. Орієнтовна вартість енергоаудиту для багатоповерхівок до 100 квартир складе 9,5 тис. грн, до 300 квартир – 12 тис. грн, до 350 квартир – 13 тис. грн.

При цьому в законі уточнюється, що сертифікати почнуть перевіряти тільки на початку наступного року. Отриманий документ буде дійсний 10 років, а порушникам загрожує штраф – від 3,4 до 5,1 тис. грн.

Глава групи підтримки України в Єврокомісії Петер Вагнер зазначив, що крім цих двох законів, Раді також буде необхідно найближчим часом прийняти законопроект “Про житлово-комунальні послуги”. Лише після прийняття всіх проектів, можна розраховувати на запуск Фонду енергоефективності.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...