facebook

Стало відомо, скільки українців вживають українську в повсякденному спілкуванні

Більшість населення України використовує українську мову як основну мови повсякденного спілкування. Так, українською зазвичай розмовляють 50,5% жителів України, пише 24 канал.

Про це свідчать дані великого спільного соцопитування, проведеного провідними соціологічними центрами країни (КМІС, “Рейтинг”, СОЦІС, а також Центром імені Разумкова), результати якого наводять у своїй статті для DT.UA народний депутат Ігор Гринів та польський політик Мирослав Чех.

Так, респондентам було запропоновано відповісти на питання про те, якою мовою вони спілкуються вдома.

Результати дослідження свідчать, що найбільше українців, які розмовляють переважно українською мовою, проживає на заході (97,2%) і південному заході (91,6%) країни.

Водночас російську мову як основну мову повсякденного спілкування використовують 24% опитаних. Стільки ж респондентів (24%) відповіли, що розмовляють як українською, так і російською мовами.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Результати опитування свідчать, що, вслід за значним збільшенням декларацій про українську національну ідентичність, не відбулося аналогічних змін у мовній практиці. Люди, з цієї точки зору, консервативні й не схильні до зміни узвичаєної практики”,– мовиться в статті.

“Зате симптоматична ситуація – у Києві, де вперше людей, які вдома розмовляють виключно українською мовою, стало більше, ніж тих, хто користується виключно російською мовою”, – додають автори матеріалу.

Додамо, що соцопитування було проведено в березні 2017 року. У ньому взяли участь 14 тисяч респондентів, по 500 – в кожній області, а в Києві, Харківській та Одеській областях – по 1 тисячі.

Області, крім названих, були об’єднані у великі регіони, аби знизити похибку опитування.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...