facebook

Біометричний паспорт і число звіра

Запитання: — Слава Ісусу Христу! Маю питання до рубрики «питання-відповідь». Чи може християнин користуватися біометричним паспортом? Раніше я оформила такий паспорт, до того ж, маю ірландську картку як дозвіл на проживання, для оформлення якої у мене теж знімали відбитки пальців. Також близька мені людина має іноземні документи, що може й містять такі дані. Як до цього ставитися? Друге: чи бувають погані чи небезпечні числа? Неприємно було, коли помітила, що номер моєї сторінки на ФБ містить збіг чисел, які, наскільки знаю, недобрі. Чи можна користуватися такими сторінками і наскільки це узгоджується із пересторогою в Одкровенні св. Йоана?

На запитання відповідає о. Петро Балог, домініканець, віце-директор Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського у Києві, душпастир у Львові:

— Як ставитися до біометрики? Так само, як і до будь-якої іншої інформації про нас, яка є у публічному просторі і потрібна для суспільного блага. Що таке «біометричні дані», якщо по-суті? Це дані, які дозволяють набагато швидше ідентифікувати особу і допомогти їй, якщо виникне така потреба. Або швидше ідентифікувати її і затримати, якщо особа порушить закон. Тобто для християн — це просто «буття у правді» і немає чого боятися, якщо ти живеш у правді, згідно заповідей та згідно законодавства.

Щодо чисел, то не існує ані магічних чисел, ані хороших, ані поганих. Є «улюблені», є «символічні», але одні і другі — це чисто суб’єктивне поняття. Улюблені — для одних, але необов’язково для інших. Символічні — у конкретному контексті, а не взагалі, завжди і всюди.

Якщо у Святому Письмі якісь числа символічні чи мають негативне значення — то вони такі у тому конкретному біблійному контексті, а не у кожному моменті. Те ж саме стосується «числа звіра» — 666 з Книги Одкровення. Самі по собі цифри 6 чи навіть число 666 не мають жодного негативу. Натомість у конкретному контексті, в якому писалася Книга Одкровення, це мало свою символіку і значення. Скоріше за все, як говорить більшість сучасних дослідників, число 666, записане гебрайською, дає скорочення імені «Нерон», тобто імператора, який найбільше переслідував християн у І ст., і став уособленням зла. Зрештою, деякі ранні манускрипти мають не 666 у тексті Об’явлення Йоана Богослова, а 616. Про це теж говорить у ІІ ст. св. Іриней Ліонський, вважаючи, щоправда, що це якась помилка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Часом стаються з цього дослівного прив’язування до чисел кумедні випадки. У 1998 році на прохання віруючих храму Трійці Живоначальної у Воронцові номер московського автобусного маршруту, що проходить біля храму, був змінений з 666 на 616, тобто з одного варіанту «числа звіра» на інший. І нічого їм не сталося, їздили спокійно.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...