facebook

Вчені створили чорну діру на Землі

Німецькі вчені перетворили атом йоду на аналог чорної діри, використовуючи лазер на вільних електронах LCLS. Про це повідомляє The Nature.

Спеціалісти спрямували всю потужність рентгенівського променя в одну точку атому йоду, ширина якої становить не більше, ніж 100 нанометрів. Було створено лазерний імпульс потужністю 100 мільйонів гігаватт на кв. см, що вибиває з молекули п’ять-шість електронів.

Внаслідок цього атом почав притягувати до себе електрони із силою, яка приблизно рівна силі реальної чорної діри.

Один з дослідників, Робін Сантра зазначає, що вченим вдалося катапультувати майже всі електрони атома йоду і тимчасово перетворити його на чорну діру. Її сила була набагато більшою, ніж та, яку б виробляла, наприклад, чорна діра з масою в десять Сонць.

Також науковці дослідили взаємодію атома йоду з частками, що не змінюються під дією рентгенівського проміння, зокрема метану і етану. Внаслідок такої взаємодії атом йоду втратив ще більше електронів, ніж при попередньому дослідженні. Крім того він почав притягувати до себе електрони з інших частин молекули й знову виштовхувати їх в простір пучками.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вчені впевнені, що саме так поводиться чорна діра у відкритому космосі. Науковці вважають, що їхнє дослідження допоможе зрозуміти природу впливу радіації на живі організми і знизити шкоду від неї.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...