facebook

Токсична дружба: 10 ознак того, що ваша дитина в поганій компанії

Як допомогти дитині вибратися з отруйних відносин.

Лара Нивс, мама, блогер і диригент оркестру, вирішила поділитися з читачами історією буллінга, якому піддалася її дочка-п’ятикласниця з боку кращої подруги. Вона також дає цінні поради про те, як розпізнати, що у вашої дитини завівся «токсичний» друг.

Десь в середині навчального року я помітила, що моя дочка Хлоя з життєрадісної і цілеспрямованої дитини перетворилася на смутну і розгублену істоту. Мене дуже стурбувала ця зміна. Спочатку я подумала, що проблема в гормонах, але виявилося, що справа була в кращій шкільній подрузі моєї дочки.

Коли настав час літніх канікул, дівчатка стали менше спілкуватися і поступово моя дочка ставала самою собою знову. Вони писали один одному смс і спілкувалися в соцмережах, але не бачилися. Відсутність подруги (назвемо її Тіффані) поруч і поліпшення настрою дочки підказали мені, що тут має місце токсична дружба. З початком навчального року моя донька знову опинилася в класі з Тіффані і я побачила, що вона знову стає роздратованою і похмурою як була в кінці 5-го класу. Я намагалася говорити з нею про її подругу, про те, що я спостерігала, але це тільки погіршувало її настрій і наші відносини. У підсумку я побачила, що моя яскрава і життєрадісна дитина буквально задушена подругою, Хлоя втратила впевненість у собі, втратила свою індивідуальність, була просто нещасна. В кінці року нам вдалося поговорити втрьох: я, Хлоя і шкільний психолог, ми наполягали на тому, щоб вона перестала дружити з Тіффані. І моя дочка нарешті відкрилася і розповіла, чим насправді була ця «дружба». Тоді ми і почали лікувати дитину від наслідків самої цієї травми. Однак як тільки Тіффані зрозуміла, що Хлоя не бажає з нею більше дружити, почався кібербуллінг. Я ніколи не була такою оскаженілою, як тоді, коли побачила всі ці бридкі повідомлення. Ми заблокували Тіффані в телефоні і всіх соцмережах, але вона продовжувала створювати нові облікові записи в Інстаграмі і надсилала все нову гидоту моїй дочці. Справа була влітку і я не могла зустрітися з Тіффані в школі, тому ми з донькою пішли в поліцію. Після цього кібербуллінг в Інстаграмі припинився. Я ніколи не могла уявити собі, що я і мій чоловік будемо писати заяву в поліцію з приводу переслідування 12-річною дівчинкою. Але так сталося, що довелося.

10 ознак токсичної дружби

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як мама я виявилася зовсім не готова діяти в такій ситуації: мені знадобилося кілька місяців, щоб зрозуміти, що щось не так. Якщо б я могла виявити це раніше, може, все було б по-іншому, простіше і легше для всіх. Тепер я знаю, які ознаки токсичної дружби і токсичних друзів.

Вони не приходять до вас в гості

Я багато разів говорила Хлої запросити до нас Тіффані. Вона завжди відмовлялася, але завжди кликала Хлою до себе додому. Я не дозволяла дочці ходити до неї, бо підозрювала, що це «нехороша» дівчинка, крім одного разу, коли дівчаткам треба було разом підготувати проект. Тепер я знаю, що відмова приходити на «чужу територію» свідчить про бажання контролю.

Вони не дозволяють вашим дітям дружити з іншими дітьми

Насправді, Тіффані зовсім не була найкращою подругою Хлої. У Хлої була подруга, з якою вони дружили з дитинства, але вона не потрапила у 5-й клас з донькою, і слава богу, інакше все було б ще гірше. Загалом, Тіффані втручалася у відносини моєї дочки з іншими дітьми, практично не допускала їх, вона ізолювала Хлою від інших, постійно надсилала їй смс, в яких вимагала підтвердження того, що саме вона — її краща подруга. Якщо ж Хлоя називала когось іншого, та звинувачувала і дорікала моїй дочці, вона також підмовляла інших дівчаток надсилати Хлої смс з тим же питанням: «Хто твоя найкраща подруга?»

Вони змушують ваших дітей робити те, чого вони не хочуть

Тіффані не тільки змушувала Хлою визнати її найкращою подругою, але і змушувала її робити інші речі, які дочка вважала неправильними, адже якщо вона відмовлялася, Тіффані насміхалася над нею.

Вони погано говорять про вашу сім’ю

Тіффані не говорила нічого хорошого про нашу родину. Коли Хлоя нарешті відкрилася мені, то я побачила, що найбільше її засмучувало те, що Тіффані говорила їй про мене і моїх дочок. Більш того, здається, і батьки цієї дівчинки теж насміхалися наді мною. Я не знаю, чи це правда (я так жодного разу і не зустрілася з батьками Тіффані), але Тіффані так сказала, щоб зробити Хлої ще болючіше, і це в неї вийшло.

Вони відкрито сміються над вашою дитиною

Тіффані сміялася в обличчя Хлої і над тим, як вона одягається, над тим, що їй подобається, над її друзями та родиною. Хлоя намагалася витримувати це, але їй було дуже боляче.

Ваша дитина намагається за всяку ціну догодити їм

Я не думаю, що моя дочка до кінця усвідомлює, наскільки вона намагалася догоджати Тіффані, але я зазначала, що вона постійно говорила: «Тіффані сказала мені зробити те-то», «Я повинна зробити щось для Тіффані». Хлоя дуже хвилювалася, що не зможе зробити те, що хоче її «подруга». Можливо, тому що інакше у неї були б проблеми.

Поведінка вашої дитини різко змінюється

Хлоя стала дратівливою і похмурою, але це ще не все. Вона стала одягатися по-іншому, наприклад. Вона стала одягатися тільки в спортивний одяг, тому що так одягалася Тіффані. Бренди, які не подобалися Тіффані, автоматично переставали бути улюленими у моєї дочки.

Їм подобається жорстоко жартувати над дитиною

Я не буду вдаватися в подробиці, але причиною мого звернення до шкільного психолога стали саме злі жарти, які Тіффані влаштовувала для моєї дочки.

Вони регулярно сваряться з вашою дитиною

Тіффані постійно ображалася на Хлою через нісенітниці. Хлоя дуже страждала від цього, тому що вона — сонячний чоловічок і любить, коли всі навколо щасливі. Але її чарівність не подіяла на Тіффані. І все ж якщо я натякала дочці, що, може бути, справа не в ній, а в її «подрузі», дочка страшенно сердилася на мене.

Ваша дитина втрачає саму себе

Найгірше для мене було те, що у мене ніби забрали мою дитину на рік. Моя дочка завжди була веселою, щасливою, життєрадісною дівчинкою, а в період відносин з Тіффані вона не усміхалася навіть для фотографій, вона сердилася на мене і батька, сестер і закривалася у своїй кімнаті, щоб писати смс Тіффані. Коли їх дружба припинилася дитина «прийшла до тями». Вона сама помітила це, пам’ятаю, як вона сказала: «Як я рада, що колишня Хлоя повернулася!»

На щастя, Тіффані перейшла в іншу школу в 7-му класі. Я навіть не знаю, що могло б статися, якби вона залишилася в тій же школі, але я рада, що ніколи цього не дізнаюся. Моя дочка стала самою собою і, здається, засвоїла важливий урок про те, що таке дружба, хоча я нікому не побажаю пройти через наш досвід.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...