facebook

Легалізація авто на іноземній реєстрації: Нові проблеми

Поки з розглядом низки законодавчих ініціатив, які здатні знизити податки на імпорт автомобілів, спростити процедуру пригону вживаних авто або легалізувати нерозмитнені машини спостерігається пауза, виникло нове питання. Стосується воно в першу чергу власників авто на «польських бляхах». Законопроект №4932, зміст якого ми детально розкрили відразу ж після його реєстрації, підбирається все ближче до винесення на голосування у Верховній Раді.

Суть цього законопроекту наступна: власникам легкових автомобілів з іноземною реєстрацією доведеться платити збір за перебування їх автомобілів в Україні, ставки якого від 2 євро за день. Тарифікація змінюється від терміну одноразової оплати: наприклад, 6 місяців обійдуться в 180 євро, рік – в 342. Мета збору коштів – для наповнення дорожніх фондів.

Ця ініціатива зачіпає не лише українських «пересічників» або водіїв, які «купили» автомобілі, оформлені на іноземців чи зарубіжні фірми. Законопроект передбачає подвійне підвищення ставок і для вантажного і пасажирського транзитного транспорту, а також введення таких зборів торкнеться іноземних туристів, що подорожують на легкових авто.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради в своєму висновку звернуло увагу авторів з/п №4932 на те, що підвищення тарифів не обґрунтовано економічними розрахунками, а введення зборів для легкового транзитного транспорту становить небезпеку введення «дзеркальних» заходів іншими державами. Крім цього, розміри ставок збору, що залежать від часу перебування ТЗ в Україні, не відповідають логіці оплати за знос доріг – автомобіль впливає на стан дорожнього полотна лише під час руху, а не простою. І останнє зауваження ГНЕУ – запропонований механізм не відповідає Генеральній угоді по тарифах та торгівлі, в якій зафіксовано, що єдиний збір у пунктах пропуску не повинен перевищувати розміру операційної собівартості.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Незважаючи на ряд суттєвих зауважень від ГНЕУ, підтримують дану ініціативу Кабінет міністрів і профільний комітет ВР з питань митної та податкової політики.

Активісти, учасники різних громадських організацій, що об’єднують власників нерозмитнених автомобілів, зібралися сьогодні (24 травня 2017 р.) в Києві біля Верховної Ради, протестуючи проти введення додаткового збору за користування автомобілем на іноземній реєстрації, а також – з метою нагадати народним депутатам про «завислі» законопроекти, які могли б спростити процес пригону і знизити податки на автомобілі. До таких документів належать два документи з номерами 5561 і 5562, а також законопроект №5567.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...