facebook

Вступ-2017: що потрібно знати

Ввели “надбавку” балів і спрощену систему для кримчан і донеччан. 23 травня почалася основна сесія зовнішнього незалежного тестування, яка продовжиться до 16 червня. Першим школярі здали обов’язкове ЗНО з української мови та літератури, а останнім предметом в сесії стане хімія.

Далі піде додаткова сесія – для тих, хто пропустив основну з поважних причин. Вона триватиме з 3 по 12 липня. І нарешті, з 12 по 20 липня пройде вступна кампанія-2017, пише “Сегодня”.

ОНЛАЙН. У 2017-му абітурієнти зможуть подати заяви тільки онлайн через особистий кабінет на сайті вступної кампанії. Правда, в якості виключення особисто принести заяву зможуть ті, хто вступає на спеціальних умовах або з пільгами. При цьому, за новими правилами, колишні учні зможуть подати тільки 9 заяв на 4 спеціальності бюджетної форми навчання, але зате на контракт можна буде подати необмежену кількість заявок.

Крім того, якщо в минулому році вступати можна було тільки з сертифікатом поточного року, то в цьому візьмуть як ЗНО 2017 го, так і 2016 року. А вже 7 серпня всі вузи повинні будуть оприлюднювати списки тих, хто вступив на бюджет, а до 30 серпня – контрактників.

БОНУСИ. Нововведенням цьогорічної вступної кампанії стали особливі коефіцієнти, які враховують, яку школу закінчив абітурієнт і куди він хоче вступити. Їх три: регіональний, галузевий та сільський. Наприклад, сільський коефіцієнт становить 1,02. Це означає, що під час вступу учня з сільської школи набрані ним бали помножать на 1,02, що в кінцевому підсумку може дати додаткові 3-4 бали бонусом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Міністр освіти Лілія Гриневич пояснює таке заохочення так: “У селах, згідно зі статистикою, 33% десятикласників вчаться в класах, де менше десяти учнів. Там один учитель викладає декілька предметів. Тому ми повинні були хоч якось підтримати випускників, які не отримують якісної освіти”.

Хочуть в Міносвіти заохотити і тих, хто вибирає регіональні навчальні заклади замість столичних і техспеціальності. “Регіональну” надбавку балів отримають абітурієнти, які вступають до вузів в Одесі, Львові, Дніпрі або Харкові. Для них коефіцієнт складе 1,01. Для тих, хто вибере університети інших областей – 1,02. А ось якщо вступник подасть заявку у вуз Луганської чи Донецької областей, то при зарахуванні буде врахований коефіцієнт 1,03. А через недобір на інженерно-технічні спеціальності передбачили також “галузевий” коефіцієнт – 1,03.

ПІЛЬГИ. При вступі до університетів в цьому році збереглися пільги для дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей учасників АТО і абітурієнтів з Криму і з Донбасу. Для них Міносвіти розробило спрощену систему вступу. Випускники з цих областей зможуть потрапити до ВНЗ без здачі ЗНО, але тільки в ті, які визначило міністерство (повний список – на сайті відомства).

Для цього їм потрібно написати заяву в один з 39 освітніх центрів “Донбас/Крим – Україна” (адреси – також на сайті) і подати туди освітню декларацію (складається з оцінок в школі). Після вони повинні будуть здати два іспити в освітньому центрі і ще один – безпосередньо в обраному вузі.

Скільки коштує сьогодні навчання. Поки майбутні абітурієнти працюють над ЗНО, вищі навчальні заклади вже сформували прайс-листи на контрактну форму навчання. В середньому вартість навчання в порівнянні з минулим роком зросла на 10%. Вище за всіх ціни очікувано підняли столичні вузи.

Наприклад, якщо вступник обере гуманітарні науки в київському вузі, його батькам доведеться викласти в середньому 25 тис. грн за один рік навчання на бакалавраті, то в Дніпрі можна вкластися в 14-15 тис. грн. За диплом з точних наук (математика, біологія, фізика і хімія) в київських універах беруть від 22 тис. грн на рік, в той час як у Львові ціна стартує від 11 тис. грн. А ось творчим натурам освіта в галузі культури і мистецтва обійдеться від 14 до 38 тис. грн. Така ж сума знадобиться і для того, щоб стати журналістом у Києві (в Дніпрі – від 14 тис.). Найдорожча спеціальність в прайсі – міжнародні відносини і міжнародний бізнес. У Києві за неї просять 44 тис. грн за один рік.

За словами експерта з питань освіти Андрія Черниха, кількість абітурієнтів цього року досягне 230 тисяч осіб, а крім уже введених нововведень зовсім скоро грядуть нові.

“Зараз готуються чергові зміни, які перебувають на узгодженні Мін’юсту, у зв’язку з недавнім ухваленням закону про обов’язкову тисячу бюджетних місць для переселенців з Криму і з Донбасу, які повинні надати вузи в чотирьох областях: Херсонській, Запорізькій, Одеській і Миколаївській”, – повідомив Черних та додав: “Важливо, що в цьому році буде фіксоване замовлення в вузах Донбасу. Те, що не буде широкого конкурсу, дасть можливість зберегти науково-педагогічний склад та систему переміщених вузів”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...