facebook

Як за півроку стати “громадянином ЄС”

Втомившись чекати на запровадження безвізового режиму, українці оформляють паспорти сусідніх країн, найчастіше – фальшиві.

Кажуть, угорський паспорт є у кожного другого закарпатця, румунський — у кожного третього буковинця. Агенції обіцяють допомогти з оформленням громадянства ЄС за лічені місяці. Звичайно, така послуга влетить в копієчку. Я вирішила перевірити це на собі: купити громадянство країни ЄС.

На мій запит “Купити громадянство ЄС” пошуковик видає з десяток пропозицій: Румунія, Польща, Болгарія… Відкриваю перше оголошення. Агенція обіцяє зробити паспорт за півроку. Ціна залежить від наявності румунського коріння. Якщо в клієнта були етнічні румуни в роду – це лише 250 євро. Якщо ж ні, румунських родичів “знайдуть” за фінансову винагороду. “За 600 євро ми вам зробимо ідеальний родовід,” – запевнив працівник.

Телефоную за іншим оголошенням — тут пропонують зробити громадянство в Польщі. “Якщо у вас немає поляків у родині, не біда. За часів СРСР архіви часто горіли, з тих документів, що збереглися, значна частина не оцифровані. Ми зробимо довідку, що ваш прадід був поляком. Вона коштує 500 євро. Потім нам знадобиться свідоцтво про народження ваших дідуся або бабусі. На основі довідки з архіву можна буде змінити їхню національність через суд. Це ще 1500 євро. Ну, а потім можна подавати заявку на отримання громадянства”, – коротко й діловито пояснює голос у слухавці. Але ж це протизаконно! “Довести фіктивність документів майже неможливо”, – сміється представник фірми.

Тим часом на електронну пошту мені приходить повідомлення від першого агентства. Вони працюють за тією ж схемою: за 600 євро перетворять мого прадіда з українця на румуна. До листа, як приклад, прикріплені чужі документи! Свідоцтво про народження якоїсь Іллєнеко Олени Михайлівни та її доньки, свідоцтво про шлюб її батьків, ще й картка платника податків… А це могли бути мої документи, і не відомо, кому б їх відправили “для прикладу”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Третя фірма обіцяє громадянство Румунії або Болгарії. “За шість-сім місяців ви вже матимете паспорт. Ми вам зробимо всі документи, поїдете з нами у Бухарест подавати заяву на відновлення громадянства в румунський Мін’юст. Справу розглянуть у той же день, у разі схвального рішення, дадуть довідку про те, що ви румунка за національністю. Потім наш юрист відведе вас до поліції, там вам зроблять реєстрацію за місцем проживання на 10 років. А вже з довідкою і пропискою підемо до паспортного столу. І за декілька тижнів ви станете громадянкою ЄС! Треба буде тільки присягнути на вірність Румунії та вивчити мову на базовому рівні. Але то дрібниці. Ціна питання – до 2000 євро, залежно від початкового пакета документів”, – пояснює юрист.

Але ж я українка за національністю, і румунів у мене в роду не було… “Надішліть нам свідоцтво про народження, про шлюб та військовий білет ваших діда або бабці. Але обов’язково радянського зразка, бо тоді вказували національність. Ми співпрацюємо з кількома архівами, тож усе владнаємо. З Болгарією та ж ситуація. Можна довести в суді, що у вас в роду були болгари, але під час реєстрації вашу бабцю помилково записали українкою. Щоправда, цього паспорта доведеться чекати півтора року. Коштує він також 2000 євро, можна оплачувати частинами. У першому випадку – відразу всю суму по факту”.

Стоп. То мені тоді доведеться відмовитися від українського громадянства? “Навіщо? Румунська влада не проти подвійного громадянства. Так, в Україні, за Конституцією, можна мати лише єдине громадянство. Але відповідальність за друге не передбачена”, – пояснюють мені.

“На кордоні покажете український паспорт, ніби їдете на закупи в буферну зону. А опинившись в межах Євросоюзу, користуєтеся своїм другим паспортом. Ніхто нічого не запідозрить, бо ви, як громадянин України, кордон не перетинали”, – роз’яснює представник фірми. І додає, що за його практики в жодного клієнта проблем не було.

У разі відмови з боку Мін’юсту Румунії я не буду винна фірмі ні копійки. Однак підписувати договір із агенцією, яка пропонує підробити документи, а потім регулярно порушувати закон, мені не хочеться. Яким би спокусливим не здавався безвіз. Але ж багато людей купуються на такі пропозиції та віддають за сумнівні документи по декілька тисяч євро!

“Більшість фірм, що обіцяють паспорти ЄС – це банальні аферисти, – коментує Едуард Багіров, правозахисник, член Міжнародної ліги захисту прав громадян України. – Були численні судові провадження, в 99 випадках із 100 виявлялося, що документи – підробка. Клієнти таких фірм ризикують опинитися у правовій пастці, коли на новій батьківщині правоохоронці зацікавляться їхніми документами й перевірять у реєстрі. Адвокат-міжнародник, що витягне з такої халепи, обійдеться у декілька тисяч євро”.

До слова, у скандального Романа Насірова, відстороненого голови Державної фіскальної служби України, паспорт громадянина Угорщини теж виявився фальшивим! Про це заявив глава міністерства внутрішніх справ Угорщини Шандор Пінтер у відповідь на офіційне звернення лідера праворадикальної угорської партії “Йоббік” Габора Оні. “На підставі реєстраційних даних жодних проїзних документів Угорщини зазначеній особі не видавалося. Крім того, можу повідомити, що паспорт із номером BD5153208 (копію угорського паспорта з фото Насірова з цим номером оприлюднили деякі ЗМІ), який фігурує в запиті, ніколи не видавався”, – зазначив міністр.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...