facebook

Як курс долара, що обвалився, змінить ціни в Україні: прогноз експертів

Українці налаштувались на здешевлення товарів і послуг. Формально привід для цього є. Адже останнім часом долар, до якого в нашій країні прив’язане більшість складових собівартості продукції (сировина, паливо та ін.) Здає свої позиції. У січні вартість американської валюти на міжбанку підбиралася до 28 грн/дол., але з початку квітня гривня почала зміцнюватися і зараз долар коштує приблизно 26,5 грн/дол.

 

Втім, хоча курс долара продовжує знижуватися вже більше місяця, ціни в українських магазинах опускатися не поспішають, а в деяких випадках, навіть продовжують зростати.

Як кажуть експерти, однією з головних причин стабільно високих цінників є підвищення мінімальної заробітної плати до 3,2 тис. грн і нестача кваліфікованої робочої сили в Україні.

“Бізнесу не вистачає робочих рук, він змушений піднімати зарплату, щоб залучити персонал. Природно, у людей з’являється більше грошей, і вони йдуть з ними в магазини”, – говорить економіст Ерік Найман.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Незважаючи на зміцнення гривні, ціни тримають переважаючі серед підприємців девальваційні настрої. У більшість товарів продавці як і раніше закладають курс до 30 грн/дол. До того ж, довгий час бізнес змушений був працювати в збиток через курс, що сильно впав, а багато експортерів втратили великі гроші в ході девальвації 2014-2015 років, і намагаються зараз компенсувати збитки.

Тим більше, кажуть експерти, ціни можуть знижуватися услід за курсом тільки із запізненням – після того як була повністю розпродана попередня партія товару, а нова закуплена вже за нижчим курсом.

Більш того, повинна бути впевненість, що в майбутньому курс не буде рости, Адже торговці в нинішні ціни закладають очікування за вартістю наступної партії. Тобто, поточну партію товару їм треба продати за такою ціною, щоб вистачило на закупівлю наступної і ще залишилося хоч щось у вигляді прибутку.

“У країнах, де є широкі можливості зі страхування курсових різниць (біржові споти, форвада, ф’ючерси), цей ризик зміни курсу знімається. В Україні цього поки майже немає. А так як восени у нас практично завжди починається зростання курсу долара, торговці цього вже очікують і закладають в сьогоднішні ціни курсові ризики другої половини року”, – зазначив фінансовий експерт Іван Нікітченко.

Що буде далі?

У зв’язку з наближенням літа, українці можуть розраховувати на зниження цін на сезонні продукти. Інші продукти на зниження курсу долара не відреагують. В першу чергу, незначне здешевлення американської валюти “з’їсть” паливо, що подорожчало, електрика та комунальні послуги в цілому. До того ж свою лепту вносить і світова кон’юнктура.

“Зовнішня торгівля у нас в мінусі. Ціни на світовому ринку не падають. І, як результат, імпортна енергія і матеріали залишаються дорогими”, – зауважив президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

Але, за словами екс-заступника глави НБУ Ярослава Солтиса, продавці все-таки повинні відреагувати на зниження курсу. Українці побачать нові цінники ближче до кінця літа практично на всі товари, в тому числі і контрабандні: одяг, взуття, побутову техніку.

“Ціни в доларах зменшилися, тому і ціни на товари, закуплені за високим курсом, повинні перерахувати по 26 грн/дол.”, – зауважив Солтис.

Також, як наголосив Іван Нікітченко, якщо на світових ринках не буде зростання цін на нафту, то в Україні також має подешевшати і бензин, на 3-5%.

На думку аналітиків, до середини серпня гривня буде стабільна або навіть трохи зміцниться до 25-26 грн/дол. Але в кінці року нас все одно чекає курс на рівні 27 грн/дол. – починаючи з осені, традиційно, гривня падає в ціні.

“А в разі провалу пенсійної та земельної реформ ми можемо вийти на курс 29-30 грн/дол. В кінці року. Якщо ж почнеться криза в економіці США або Китаю, то тоді курс просто “полетить “до 35 грн/дол.”, – вважає Ерік Найман.

При такому сценарії, кажуть експерти, цінники неминуче поповзуть вгору. Адже, як відомо, вартість товарів реагує на підвищення курсу практично моментально. У той же час, як показує практика, в разі зміцнення гривні, ціни, в кращому випадку, не змінюються.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...