facebook

Як у Карпатах цвіте червона рута (фото)

Рододендрон карпатський, або миртолистий (лат. Rhododéndron myrtifólium) — це вічнозелений гарноквітучий чагарничок, поширений у горах Східної Європи і, зокрема, в Україні.

Найвідоміша народна назва карпатського рододендрона — червона рута, від якої походять назви славної пісні Володимира Івасюка та однойменного фестивалю.

Насправді ці рослини поширені майже по всій земній кулі і налічують близько 600 різних видів. Білий, жовтий, рожевий… з дрібними суцвіттями та із квітами більше 20 см у діаметрі.

Та в українських Карпатах цвіте особливий вид. Він дуже рідкісний і занесений до Червоної книги. Побачити ці квіти у всій красі щастить далеко не всім — треба потрапити у той самий момент, пише Надія Понятишин для vsviti.com.ua.

Як цвіте Червона рута
Це трапляється після перших літніх ночей, коли чарівний ранковий туман вкриває гори. Зникаючи із світанковими променями молодого сонця, він залишає між трав крихітні ніжно-рожеві зірочки. То починають розпускатись квіти рододендрону.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З кожним червневим ранком їх стає все більше. Аж поки найвищі карпатські узгір’я не вкриються дивовижним квітучим килимом. Поки не приберуться у найкрасивіші наряди щорічного свята природи – цвітіння Червоної рути.

Рододендрон східнокарпатський, або миртолистий має лікувальні властивості і сильний запаморочливий запах.

Побачити цвітіння можна лише в горах. Природно він не росте на рівнинах. Може й тому цій квітці приписують магічні властивості, називають її чаклунською.

Легендарна квітка
Для горян це особлива рослина, яку називають червоною рутою, її люблять і шанують, оспівують у народній творчості.

У старій українській легенді розповідається про квітку, яка лише раз на десять років зацвітає червоним кольором. І коли котра дівчина знайде квітку й подарує юнакові, той буде завжди кохати її, ніколи не зрадить.

Колись таку легенду почув на Буковині відомий композитор Володимир Івасюк. Вона, до речі і стала основою написаної пізніше легендарної, «вічної» пісні «Червона рута»:

«Може, десь у лісах
Ти чар-зілля шукала,
Сонце-руту знайшла
І мене зчарувала?»…

Червень — пора цвітіння
Побачити у Карпатах диво цвітіння рододендрону можна у червні. На гірських схилах масивів Чорногори, Мармарошу і Свидівця він розквітає «у повну силу» найчастіше в середині місяця. Тож піднімаючись на Говерлу саме в цей час, можна заодно потрапити на барвисте квіткове свято.

Не лише червона рута, а й ніжно-бузкова сольданела, небесно-сині квіти тирлича поміж зелені альпійського ялівцю цвітуть у цей час.

Поради бувалого мандрівника
Рододендрон занесений до Червоної книги під ІІ категорією охорони. Не зривайте квітів. Повірте, вони набагато красивіше виглядають тут, серед гір, ніж у вашій кімнаті.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...