facebook

У Порошенка розповіли про два нові важливі закони для платників податків

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який можна назвати одним із “найбільш стимулюючих законів”, спрямованих на поліпшення фінансово-економічного стану підприємств Донецької і Луганської областей, які опинилися в епіцентрі військового конфлікту.

Про це розповіла на своєму сайті нардеп від БПП, голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Йдеться про закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли під час ухвалення Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні” від 23.03.2017 року № 1989 – VIII (законопроект реестр.№6210 від 17.03.2017 року).

Зокрема, цим законом:

– внесені конкретні зміни до Податкового кодексу України щодо порядку застосування податкових пільг із податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і плати за землю, які будуть стосуватися виключно юридичних і фізичних осіб, які станом на 14 квітня 2014 року мали місцезнаходження (місце проживання) об’єктів оподаткування місцевими податками (нерухомість) на тимчасово окупованій території, яка визнана відповідно до Постанови Верховної Ради України “Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями”, або в населених пунктах на лінії зіткнення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це є необхідним із метою виключення зловживань податковим законодавством іншими платниками податків, які не мають ніякого відношення до тимчасово окупованої території або лінії зіткнення, і збереження балансу інтересів між державою і місцевими бюджетами.

Цими змінами гарантовано державою надання податкових пільг у вигляді звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю щодо тих об’єктів нерухомого майна, які перебувають на тимчасово окупованій території і/або лінії зіткнення.

Це є необхідним кроком із боку держави, адже платники податків на цих територіях або не мають можливості звичайно користуватися зазначеним нерухомим майном, або їхня діяльність суттєво ускладнена в умовах збройного конфлікту. Держава не може стояти осторонь і має вжити рішучих заходів “податкової підтримки” зазначеної категорії платників податків.

– на період проведення антитерористичної операції для платників податків, місцезнаходженням (місцем проживання) яких станом на 14 квітня 2014 року було тимчасово окупована територія і/або територія населених пунктів на лінії зіткнення, і які станом на 1 січня 2017 роки не змінили своє місцезнаходження (місце проживання) із зазначених територій на іншу територію України, зокрема, припиняється нарахування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені за несвоєчасне погашення певних станом на 14 квітня 2014 року грошових зобов’язань, за якими призупинено стягнення.

Зазначена норма покликана зберегти залишкові фінансові ресурси підприємств для нормалізації їхньої господарської діяльності в майбутньому при нормалізації ситуації на сході країни.

В цьому законі держава створює додаткові законодавчо закріплені гарантії презумпції правомірності податкової звітності (дані податкових декларацій) платників податків, які здійснили перереєстрацію до 01.04.2017 року з тимчасово неконтрольованої території на контрольовану України територію України. Їм не може бути донараховано додаткові податкові зобов’язання в разі відсутності первинної документації, оскільки доступ до неї в переважній кількості випадків для платників податків є скрутним внаслідок неправомірного захоплення підприємств.

– після вистави до контролюючого органу повідомлення зазначеними платниками податків про неможливість вивезення первинних документів до завершення проведення антитерористичної операції вводиться мораторій на проведення будь-яких перевірок щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів.

– ввезення на територію України тютюнових виробів або алкогольних напоїв, вироблених на тимчасово окупованій території, забороняється. Це є необхідним для зупинки контрабанди з цих територій.

Другий закон, підписаний президентом – “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника” від 23.03.2017 року №1988-VIII (законопроект реестр.№6099 від 20.02.2017 року). Цей закон передбачає можливість для сільськогосподарських товаровиробників – суб’єктів спецрежиму з ПДВ, чиї спеціальні рахунки з ПДВ були заблоковані в січні 2017 року, врахувати у формулі реєстрації податкових накладних в ЄРПН кошти, що в період із 1 по 30 січня 2017 р були перераховані такими сільськогосподарськими товаровиробниками з поточних на спеціальні рахунки.
“У зв’язку з тим, що в січні 2017 року були заблоковані додаткові рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ для сільськогосподарських виробників, значна кількість агропідприємств не змогло скористатися правом оплатити зобов’язання з ПДВ сільськогосподарських деклараціях за грудень 2016 року в пільговому режимі. Це стосується податкових зобов’язань із ПДВ, нарахованих у другій половині грудня минулого року.

З метою уникнення штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних сільгоспвиробники були змушені реєструвати такі податкові накладні шляхом поповнення основного ПДВ рахунки, а зобов’язання по деклараціях за грудень 2016 року, в частині яка повинна повертатися на їхні спецрахунки, сплачувати з розрахункового рахунку безпосередньо на спецрахунок”, – йдеться в повідомленні жителя півдня.

Скористатися правом врахувати у формулі кошти, перераховані аграріями, з поточних на спеціальні рахунки, можна буде до 31 грудня 2017 року.

Сума таких коштів, яку можна буде врахувати під час реєстрації податкових накладних, не повинна перевищувати суму, яка повинна спрямовуватися на спецрахунок суб’єкта спецрежиму згідно податкової звітності за грудень 2016 року без урахування уточнюючих розрахунків.

Таке збільшення буде здійснюватися одноразово за заявою платника складеної в довільній формі і поданим до ДФС разом із завіреними банком копіями платіжних доручень, що підтверджують перерахування таким платником коштів із розрахункового рахунку на спецрахунок.

Після збільшення показників формули в межах такого збільшення законом передбачена можливість повернення з ПДВ-рахунків на поточний рахунок платника надмірно перерахованих коштів. З метою уникнення зловживань зазначена норма стосуватиметься тільки тих сільськогосподарських виробників, які фактично проводили реєстрацію податкових накладних за грудень 2016 року шляхом поповнення основного ПДВ-рахунку і на рахунках яких у системі електронного адміністрування ПДВ враховуються відповідні кошти.

“З огляду на те, що зараз триває посівна кампанія, закон є важливим, вкрай необхідним для сільськогосподарських товаровиробників”, – додала Южаніна.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...