facebook

“Дрібна подачка”: Як перерахують субсидії українцям у зв’язку з кінцем опалювального сезону

Середня зарплата в Україні за минулий рік зросла на 48%, йдеться в даних Держстату. У наприкінці 2015-го українці в середньому заробляли 4362 гривень, а в кінці минулого року – 6475 гривень. Сума доходів безпосередньо впливає на розмір субсидій. У минулому році субсидію налічували виходячи з доходу в 2015-му, а в цьому році перерахують з урахуванням доходів за минулий рік. В результаті після перерахунку розмір знижки для українців значно скоротяться.


Згідно з постановою Кабміну, знижка на комуналку розраховується як мінімум два рази на рік – першого травня і першого жовтня. Після перерахунку українцям нарахують субсидію з урахуванням доходів за минулий рік.

Наприклад, сім’я з чотирьох осіб з двома середніми зарплатами в цей опалювальний сезон платила за комуналку зі знижкою не більше 1064  гривень, а в наступному – заплатить не більш 2033 гривень. Якщо ця сума повністю покриває вартість коммульних послуг у межах соціальних норм, субсидію у такої сім’ї і зовсім можуть забрати. Якщо субсидія вже оформлена, органи соціального захисту перерахунок зроблять автоматично.

“Якщо обставини в родині не змінилися, якщо не з’явився за минулий рік безробітний серед членів сім’ї, якщо кількість прописаних в квартирі людей не змінилося, якщо не було покупки на суму від 50 тисяч гривень – перерахунок зроблять органи соціального захисту самостійно. Якщо щось в умовах сім’ї змінилося, в тому числі щось зі мною перерахованого, потрібно про це повідомляти органам соцзахисту”, – пояснили “Сегодня” на урядовій гарячій лінії.

“Якщо щось в умовах сім’ї змінилося, в тому числі щось зі мною перерахованого, потрібно про це повідомляти органам соцзахисту”, – пояснили “Сегодня” на урядової гарячої лінії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але навіть тим сім’ям, чий дохід за минулий рік не змінився, в наступному опалювальному сезоні доведеться платити більше. Пов’язано це з тим, що соціальну норму на опалення житла скорочують. Новий норматив – 5 кубометрів газу на квадратний метр (було 5,5 кубів) – вступить в силу вже у травні цього року. Зараз субсидія покриває 330 кубів на опалення квартири площею 60 квадратних метрів, вже в наступному опалювальному сезоні “комунальну знижку” нараховуватимуть тільки на 300 кубів. Якщо при цьому продовжити спалювати 330 кубів, доведеться 30 кубів оплачувати без субсидії. За діючого тарифу – це ще 204 гривні.

У квартирі такої ж площі з центральним опаленням субсидія буде покривати замість 3,28 всього 2,5 Гкал тепла. Якщо не скоротити споживання, за 0,7 Гкал доведеться платити без субсидії. У Києві такий обсяг тепла обійдеться в 1411 гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...