facebook

Українка вирішила математичну задачу, відповідь на яку вчені шукали століттями

1461927533_67a1d7e61b264265888a2b46cbe61bc4-684x445

Українка Марина В’язовська зробила дивовижне відкриття світового рівня в математиці! Вона розв’язала одне з найскладніших завдань, над яким учені ламали голови кілька століть. Українка першою в світі вирішила завдання укладання куль в багатовимірному евклідовому просторі. “segodnya” розшукала Марину і поспілкувалася з нею.

 РІШЕННЯ СТОЛІТТЯ. 31-річна дівчина-математик розповіла нам, що виросла і вивчилася в Києві. “Потім поїхала до Німеччини і зараз працюю в Берліні. Більше займаюся дослідницькою діяльністю, але ще викладаю математику для старшокурсників Берлінського університету. Сподіваюся, у мене будуть і нові відкриття, адже головна нагорода для математика – це можливість попрацювати над наступним завданням”, – каже Марина В’язовська. І додає, що хоч і пишається своїм відкриттям, але “рівнею Евкліду не стала”.

“Якщо пояснювати простою мовою, то суть завдання зводиться до того, яка точна кількість куль розміром з апельсин може поміститися в басейн певної форми. Над відповіддю завдання, яку ще в XVII столітті сформулював математик Йоганн Кеплер, вчені билися кілька століть, – каже Марина В’язовська. – Але це завдання стосувалося тривимірних об’єктів. Я ж знайшла рішення для восьмимірних. Результати можуть застосовуватися в різних науках – фізиці, хімії, біології”. Також Марина нам розповіла, що робота над проектом тривала два роки, і додала, що підсумки своїх робіт, як це прийнято у серйозних вчених, вона опублікувала в одному з престижних наукових журналів.

Фахівці, коментуючи відкриття В’язовської, кажуть, що отримане рішення допоможе розвитку космічної галузі, а саме поліпшить передачу сигналів з космічних апаратів на наддалекі відстані. Зараз сигнал, що передається з космічного апарату, часто спотворюється, тому як при трансляції в силу різних причин розбивається на частини. Відкриття українки допоможе точно обчислювати спотворену частину і оперативно виправляти її.

1461927622_maxresdefault_1__

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

АЛЬМА-МАТЕР. На механіко-математичному факультеті Київського нацуніверситету Шевченка про свою випускницю відгукуються з неприхованою гордістю. “Марина була найкращою на курсі, – говорить науковий керівник вже знаменитої випускниці Ігор Шевчук. – Прикладне значення її роботи? Більше 20 років тому було вирішено завдання – скільки однакових горошин поміщається в склянку, тобто в тривимірному просторі.В’язовська вирішила завдання щодо восьмимірного. Це перше вирішення подібних задач в світі. Рішенням можуть користуватися в космічній галузі при зв’язку з апаратами”. Втім,В’язовська не єдина з українців, що має досягнення в математиці. Кілька років тому ЗМІ вже повідомляли про луганського вченого Анатолія Плотникова, котрий запропонував рішення задачі, яке відкриває нові можливості для криптології (науки про шифрування інформації).

Джерело – http://tyachivnews.in.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...