facebook

Учені назвали плюси пізнього материнства

Тенденція відкладати материнство на зрілий вік, що спостерігається нині в багатьох розвинених країнах, виявляється, іде на користь самим дітям.

Зазвичай, коли мова йде про найкращий вік про народження дітей, підкреслюється, що пізнє материнство загрожує проблемами зі здоров’ям – як жінки, так і маляти. Лікарі попереджають про зниження фертильності та вищий ризик вроджених вад у дітей “пізніх” мам. Також є гіпотеза щодо зв’язку віку матері та дитячого аутизму.

Проте якщо оцінювати благополуччя жінки та соціально-емоційний розвиток дитини, то тут перевага якраз у зрілих мам, стверджують експерти.

Про це пише The Huffington Post.

Результати дослідження, нещодавно проведеного в Данії, і в якому взяли участь приблизно 5 тисяч жінок, були опубліковані у виданні European Journal of Developmental Psychology.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Учені дійшли висновку, що старші мами рідше кричать на своїх дітей. Також вони менш схильні до застосування жорстких покарань. А їхні діти, в свою чергу, рідше мають емоційні та поведінкові порушення у віці 7 та 11 років. А от у 15 ця відмінність уже не спостерігається.

“Оцінюючи наслідки підвищення віку материнства, важливо враховувати як фізичні, так і соціально-психологічні за та проти”, – підкреслює автор дослідження, професор психології із Орхуського університету Діон Соммер.

Середньостатистичний вік народження першої дитини в Данії нині становить 30,9 року. І з 1985-го року кількість жінок, які стають мамами після 40, зросла вчетверо.

“Пізні” мами зазвичай мають фінансову стабільність та вищий рівень освіти. Часто вони також перебувають у стабільніших стосунках із батьком майбутньої дитини. Але, на думку вчених, на додачу до цього, значущим позитивним фактором є сам вік жінки.

“Ми знаємо, що з віком у людей збільшується еластичність психіки, вони стають толерантнішими до інших та краще почуваються в емоційному плані. Ось чому психологічна зрілість є поясненням, чому старші матері не так часто сварять і застосовують фізичні покарання щодо своїх дітей”, – зазначає Соммер.

На думку вчених, менш “задисципліноване” середовище – це здоровіше та щасливіше дитинство.

Як підкреслює видання, чимало дослідників мають переконливі аргументи на користь того, що народжувати дітей слід раніше. І головне те, що неможливо вивести універсальний рецепт здоров’я, щастя та благополуччя, котрий підійде кожній мамі та кожному маляті.

Нагадаємо, вчені досі не можуть дійти згоди щодо того, хто живе довше: люди, які мають дітей, або чайлдфі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...