facebook

А нічого не лусне”: Опубліковано офіційні зарплати суддів в Україні. Цифри шокують!

Заробітні плати керівників вищих органів судової влади в Україні набагато нижчі керівників антикорупційних відомств і високопоставлених силовиків, а в середньому їхні доходи можна порівняти з доходами мерів міст, але вище зарплат народних депутатів.


Для порівняння журналісти взяли 5 провідних судів: Верховний і Конституційний, Вищий адміністративний і фВищий господарський, а також Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Конституційний суд України (КСУ)

Конституційний суд є в Україні єдиним органом конституційної юрисдикції, основним завданням якого є гарантування верховенства Конституції на всій території держави.

Сьогодні в КСУ 18 суддів.
Що стосується заробітних плат суддів, то в секретаріаті КСУ не надали конкретної інформації про фінансову винагороду служителів Феміди у лютому, обмежившись рамками виплачених сум.
Так, розмір суддівської винагороди (як називають зарплату в офіційній відповіді суду) склав від 28 тис. 355 грн до 50 тис. 392 грн. При цьому наголошується, що посадовий оклад всіх суддів КСУ в лютому склав 20,8 тис. грн.

“У п. 3 ч. 4. ст. 133 Закону № 2453 зокрема, визначено, що посадовий оклад судді Конституційного суду України встановлюється пропорційно до посадового окладу судді місцевого суду з коефіцієнтом 1,3. При цьому, згідно з ч. 3 зазначеної статті, посадовий оклад судді місцевого суду встановлено в розмірі 10 мінімальних заробітних плат”, – йдеться у документі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На сьогодні заробітна плата суддів КСУ крім окладу складається з доплат за вислугу років, перебування на адміністративній посаді в суді, за доступ до держтаємниці і науковий ступінь.

Інших складових закон не передбачає, наголосили у секретаріаті КСУ.
Верховний суд України (ВСУ)

Верховний суд України на сьогодні є вищим органом судової влади у державі. Основним завданням його діяльності є забезпечення однаковості в застосуванні правових норм.

Також до повноважень ВСУ належить перегляд рішення судів касаційної інстанції і нижчестоящих судів, перегляд рішень Вищого адміністративного суду, подача конституційного подання до Конституційного суду про визнання неконституційним того чи іншого закону або нормативного акту, внесення подання про нездатність президента України виконувати свої повноваження за станом здоров’я.

Заробітна плата глави Верховного суду України Ярослава Романюка в лютому склала 44 тис. 720 грн, з урахуванням відрахованих податків йому було виплачено 35 тис. 999,06 грн. Середній розмір суддівської винагороди, нарахований суддям ВСУ в лютому, становив 35 тис. 660,44 грн, а виплаченого – 28 тис. 706,61 грн.

Надбавки, передбачені законом для суддів ВСУ, традиційні: за вислугу років, перебування на адміністративній посаді в суді, науковий ступінь і доступ до державної таємниці.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...