facebook

Як відучити дитину кусатись і щипатись

Ваш малюк кусає вас або інших людей? Не карайте його у відповідь! Є кращі способи впоратися з такою поведінкою. До того ж, якщо ваша дитина щипає або кусає сторонніх, не поспішайте записувати її в бешкетники, задираки чи баламути. Діти занадто малі й незрілі, щоб усвідомлювати власні емоції.

Чому діти кусаються?

Для більшості дітей кусання є поширеною проблемою, причини виникнення якої можуть бути як природного, так і провокаційного характеру.

Діти часто використовують метод «перевірки межі терпіння», їм дуже хочеться дізнатися, що ж станеться, якщо вони будуть діяти певним чином.
Діти не достатньо досвідчені, щоб висловити словами те, чого вони хочуть, або домогтись бажаного раціональним способом, тому під дією досади, розчарування або стану фрустрації вони вдаються до тієї поведінки, вплив якої простіше і швидше.
У більшості випадків кусання є індикатором якоїсь глибоко вкоріненої проблеми, і ваш обов’язок як батьків полягає в тому, щоб виявити цю проблему і впоратися з нею.
Вісім способів утримати дітей від кусання та щипання

Ви зробили і сказали все, що могли, але якщо ваша дитина буде продовжувати кусатись, ви ж не захочете залишитись безмовним глядачем? У такому випадку вам треба зосередити всю свою увагу на проблемі та вжити відповідних заходів для того, щоби змінити цю звичку в конструктивному й позитивному ключі. Спробуйте застосувати запропоновані способи змусити вашу дитину припинити кусатись і щипатись.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

1. Жодних емоцій – дійте. Як батьки ви припуститесь великої помилки, якщо будете гніватись і кричати на свою дитину. Оскільки дорослий тут ви, будьте вище бажання вирішувати проблеми криками і звинуваченнями.

Найкраще зробіть глибокий вдих і заспокойтесь.
Відведіть дитину в бік, виведіть її з епіцентру подій в якесь нейтральне місце.
Пам’ятайте: якщо ви кричите на дитину, вона реагуватиме ще агресивніше.
2. Спочатку заспокойте дитину, запитання – потім. Замість того щоб засипати дитину запитаннями про її ексцентричну поведінку, спочатку допоможіть їй заспокоїтись і лише потім ставте запитання.

Відведіть її в бік й попросіть посидіти спокійно.
Нехай гнів і досада дитини вщухнуть.
Тільки після цього з’ясуйте причини її поведінки.
3. Учіть дитину чуйності, співпереживання. Поясніть дитині, що її кусання завдає болю іншим людям.

Спитайте в дитини, що вона відчує, якщо хтось буде поводитися з нею так само, – вкусить її або вщипне.
Нехай дитина сама усвідомлює, що такі вчинки неприпустимі.
Саме час повідомити їй: якщо вона повторить їх (укусить або вщипне кого-небудь), ви будете вимушені вжити суворих заходів.
4. Дійте на випередження. Краще бути готовим, ніж потім шкодувати! Будьте в курсі пускових механізмів, які змушують вашу дитину кусатись або щипати.

Прослідкуйте, які конкретно дії викликають таку поведінку дитини.
Ваша дитина кусається і щипається, коли їй доводиться ділитись іграшками? Чи це відбувається під час ігор зі старшими дітьми?
Щоразу, коли виникає подібна (потенційно небезпечна) ситуація, переконайтеся, що у вас готове рішення, як уникнути кусання та щипання.
5. Шукайте для дитини краще товариство. Часто діти вчаться такої поведінки в інших дітей.

Якщо ви помітили, що ваша дитина вчиться небажаному поводженню у друзів, тримайте її подалі.
Постарайтеся знайти їй кращих друзів, тих, кого ви знаєте досить добре.
Дитина в основному вчиться на поведінці та вчинках інших, тому спочатку забезпечте їй хороше товариство.
6. Шукайте поради в інших батьків. Оскільки ця проблема дуже поширена, шукайте інших батьків, які можуть вам допомогти.

Спитайте поради у вихователів у дитячому садку або у своїх друзів, у яких теж є діти такого віку.
Іноді такі досвідчені поради можуть допомогти переломити поведінку дитини.
Ділячись своєю стурбованістю з іншими людьми, ви зрозумієте, що не тільки ви стикаєтеся з подібною проблемою.
7. Навчіть дітей навичок вирішення проблем. Іноді для того, щоби зрозуміти, чому деякі вчинки погані, дитина потребує відвертої розмови.

Розкажіть вашому малюку, що, крім того, щоб кусатись, існує велика кількість альтернативних способів вирішення проблем.
Ви можете разом з дитиною уявити ситуації, в яких вона зазвичай гнівається, і пояснити їй, як можна вийти з них і вирішити проблему іншим (незвичним для неї) способом.
Учіть дитину хороших манер, і нехай вона засвоїть, що кусатись і щипати погано.
8. Не чекайте швидких результатів. Кусання, щипання – усе це частина дорослішання; тож будьте терплячими й не втрачайте надії.

Якщо ви вже двічі або тричі пояснили дитині, що кусатись погано, а ситуація так і не змінилась на краще, усе одно не хвилюйтесь і не гнівайтесь на неї.
Для того щоб дитина забула старі звички і звикла до правильної поведінки, потрібні тривалий час і велика кількість пояснень.
З часом за допомогою вашої підтримки й керівництва дитина подолає звичку кусатись і щипатись.
Проблема фізичної агресії, коли діти кусаються, щипаються, тягнуть за волосся і плюються, досить поширена. Однак у міру дорослішання вона буде поступово сходити нанівець. І все ж головним ключем до виходу з такої ситуації є виправлення поведінки дитини та коригувальні дії батьків.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...