facebook

Чи зростуть в Україні тарифи на світло через блокаду Донбасу

Україна завозила з підприємств, які знаходяться на тимчасово непідконтрольних територіях, до дев’яти мільйонів тонн вугілля щорічно. Одна тонна такого вугілля обходилася в 1730 гривень, в той же час, згідно з формулою “Роттердам +”, імпортне вугілля коштує близько 3000 гривень, заявив в ефірі одного з телеканалів віце-прем’єр Павло Розенко. В цьому році Україна повністю відмовилася від вугілля з т. зв. “ДНР” і “ЛНР”. Тепер його доведеться закуповувати за кордоном.

 

За словами глави НКРЕКУ Дмитра Вовка, в 2017-му Україна імпортує 5,6 мільйона тонн. Це значно менше, ніж в минулому році. Обсяги споживання скоротили після рішення уряду про введення надзвичайного стану в енергетиці.

Якщо раніше на генерацію електроенергії витрачали 30 тонн антрациту на добу, після введення надзвичайного стану обсяг споживання знизили до 20 тисяч тонн. Крім того, генерація поетапно буде переходити з антрацитового вугілля на вугілля газової групи. На це, за підрахунками уряду, знадобиться два-два з половиною роки.

Навіть з вугіллям з т. Зв. “ДНР” Україна доводилося імпортувати антрацит. У минулому році, як повідомляє Державна фіскальна служба, найбільше вугілля Україна закупила в Росії. Так, 906 мільйонів доларів витратили на російське вугілля, 212 мільйонів доларів на вугілля з США і 94 мільйони – на імпорт з Канади.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Міністр енергетики Ігор Насалік уже заявив про те, що відомство готує розпорядження про заборону імпорту з Росії. “Я вноситиму на засіданні Кабінету міністрів розпорядження про те, щоб ніякого вугілля енергетичного не було з території Росії. Мається на увазі антрацитової групи”, – сказав міністр. У той же час Володимир Гройсман припустив, що наша держава буде купувати вугілля у Сполучених Штатів Америки, Австралії чи в Південній Африці. Таке рішення вплине на собівартість генерації електроенергії.

Тариф на світло для населення, пояснив прем’єр, розрахований з урахуванням вартості українського вугілля, яке в тому числі завозили з тимчасово непідконтрольних територій. “На “Роттердамі” вугілля коштує близько 3000 гривень, а в тарифі воно закладене на рівні 1730 гривень. Чи не так? Тому 3000 гривень – це фейк. У Роттердамі купувати вугілля зараз неможливо тільки тому, що воно удвічі дорожче, ніж закладено в ціну електроенергії”, – заявляє прем’єр-міністр на засіданні уряду в лютому цього року.

Ще кілька тижнів тому Павло Розенко стверджував: якщо відмовитися від вугілля з т.зв. “республік” і купувати його тільки за кордоном, тариф на електроенергію для населення доведеться підвищити ще на 30%.

“Якщо ми хочемо, і “блокадники” хочуть, щоб ми закуповували вугілля на зовнішніх ринках за ціною “Роттердам +” і платили за це ціну вище трьох тисяч гривень, вони повинні говорити, що внаслідок цього нинішня ціна на електроенергію має зрости ще мінімум на 30%”, – сказав Розенко 16 лютого в ефірі телеканалу “112 Україна”.

Зараз при споживанні понад 100 кіловат кожен кВт* година коштує 1,68 гривні. Якщо електроенергія подорожчає на 30%, кожен кВт* год буде коштувати більше двох гривень. Глава Житлового союзу України Олександр Скубченко передбачає: тариф для населення дійсно можуть підвищити, однак електроенергія подорожчає незначно – на 10-15%. “Планові підвищення електроенергії закінчилися. Позапланові – будь ласка. У виробництві електроенергії теж є свої складові. Як тільки одна зі складових дорожчає, у виробника з’являється право збільшити тариф. У нас хоча б один квартал пройшов без підвищення тарифів? Не було такого. У будь-якому випадку, якщо підвищення і буде, це буде не в рази. Я думаю, в межах 10-15% тариф підвищать”, – говорить глава Житлового союзу України Олександр Скубченко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...