facebook

10 речей, які змінюються, як тільки ти починаєш жити за кордоном

Якщо ти досить сміливий, щоб відкинути все пристойно-затишне, а це може бути що завгодно: твій дім, застарілі образи, – і відправитися в дорогу за істиною, шукати правду в собі або в навколишньому світі; якщо ти щиро готовий вважати підказкою все, що станеться в дорозі; якщо приймеш як вчителя кожного, хто тобі зустрінеться, і – головне – якщо ти будеш готовий побачити і прийняти непросту про себе правду, ось тоді тобі і відкриється істина.

Кімберлінн Бойс, автор популярного блогу для експатів, розповідає про те, як зазвичай виглядає життя в еміграції. Життя за кордоном – це, звичайно, нагорода. І, навіть якщо вона була недовгою, цей досвід може повністю змінити тебе. В кращу сторону.

Ось 10 речей, які неминуче змінюються, якщо ти переїхав жити за кордон. Навіть якщо тільки на один-два місяці.

Ти постійно вчиш нову мову. І можеш забути свою

Я не експерт з того, як влаштовані людські мізки, але щось мені підказує, що якщо ти перестанеш говорити рідною мовою, то рано чи пізно ти її забудеш. Спочатку ти почнеш все частіше і все краще розуміти, про що тобі говорять на вулицях нові співвітчизники. Потім будеш радіти тому, як швидко вивчив чужу мову. Пройде ще декілька місяців, і ти вже почнеш думати новою мовою! Звідси – пряма дорога до поступового забуття рідної.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Забути не забудеш, але, потрапивши в україномовне середовище, ти знову будеш відмінно висловлюватися рідною, та без постійної підтримки свого середовища ти почнеш помилятися.

Валіза стане не просто зручною сумкою для речей

Я думала, що, після того як переїду, мої валізи з речами, зібраними для переїзду, будуть припадати пилом. Я навіть думала: “Що я буду робити з усіма цими валізами, коли влаштуюся?” Але я продовжую їх використовувати.

Еміграція ніби звільнила мене. Я стала більше і частіше подорожувати. І отримувати від цього задоволення. Я думаю, з більшістю з тих, хто зважиться змінити місце проживання, відбудеться те ж саме: одного разу вибравшись з клітки, хочеться продовжувати робити це знову і знову.

Це не поїздка. Це твоє життя!

Ти можеш прожити за кордоном п’ять років, потім приїхати додому провідати рідних. І твої друзі, зустрівшись з тобою в кав’ярні, будуть запитувати: “Ну як твоя поїздка?” Іноді мені хочеться закричати: “Я не в поїздці! Я там живу!” Але вони все одно не зрозуміють.

Тому я завжди відповідаю на це питання ввічливим шаблоном: “Так, багато всього сталося за ці три роки … Ми можемо якось пообідати разом, і я тобі розповім про свої найяскравіші враження!”

Ти будеш завжди пам’ятати обмінний курс

Ти можеш прожити в іншій країні і десять років, але все одно будеш знати обмінний курс валют. Ти будеш заходити в магазини вдома та в новій країні твого проживання і постійно порівнювати ціни. Тепер ця звичка – та частина тебе, від якої ти ніколи не позбудешся.

Грань між “нормальним” і “дивним” відтепер і назавжди буде трохи розмитою

Незважаючи на те, що багато хто вважає, ніби світ сьогодні – це один глобальний Макдоналдс, це не так. І у кожної культури, навіть у сусідніх, можуть бути свої поняття про те, що прийнятно, а що – ні.

Десь нормально, коли молоді люди цілуються на вулиці, десь – ні. Десь до паління марихуани обивателі ставляться спокійно, десь – ні.

Я виїхала з Америки в 23 роки. Тоді я вважала неправильним, коли хтось на вулиці копирсався в носі. При цьому сама я завжди користувалася зубочисткою після обіду. А тепер уявіть, що там, де я сьогодні, все рівно навпаки. Я можу спокійно почистити тут ніс в громадському місці. Але так і не звикла до того, що публічне використання паличок для чищення зубів – це ненормально.

Розуміння цієї різниці робить тебе набагато розкутішою і терплячішою людиною.

Час в різних країнах вимірюється по-різному

В Америці ти нікого не можеш запросити в кафе прямо сьогодні. Тут люди живуть за календарем. І дико бісяться кожен раз, коли їм доводиться чекати когось довше п’яти хвилин.

Тепер уяви собі, що там, де я зараз, спізнитися навіть на 30 хвилин – це нормально. І мене це спочатку зовсім не радувало: потрапив ніби в клей, все відбувається в уповільненому темпі, нічого не встигаєш …

Але потім ти звикаєш і адаптуєшся. Хоча продовжуєш дивуватися тому, наскільки одні люди зациклені на часі, а інші взагалі про нього не думають.

Слово “рутина” зникне з твого лексикону

Незалежно від того, складеться твоє життя на новому місці так, як ти планував, чи ні, – тобі там ніколи не буде нудно і “буденно”. Чудо відбуватиметься щодня.

Загалом, несподівані речі за кордоном, в будь-якому випадку, будуть відбуватися в десятки разів частіше, ніж удома.

Ти втратиш все, але це не матиме великого значення

А ось і головний аргумент проти еміграції, який часто згадують у агітках: ти там нікому не потрібен. Це чиста правда. Але я відкрию тобі маленький секрет: ти взагалі ніде нікому не потрібен. Ти потрібен тільки самому собі.

Насправді люди часто бояться переїжджати куди-небудь, тому що “вони там будуть ніхто” або тому що вони бояться втратити звичну роботу і звичне коло спілкування.

Я скажу більше. При переїзді ти втратиш взагалі все, що мав (крім ноутбуку та одягу). Звичні маршрути для прогулянок. Сімейні посиденьки. Улюблені магазини. Улюблені продукти (якщо це не кока-кола). А ще запахи, кольори, погоду і смаки.

З іншого боку, тебе це не буде турбувати. Ти отримаєш можливість хоча б на деякий час (часто на декілька років) не думати про свій соціальний статус або про те, до чого ти звик вдома. Новий світ поглине тебе повністю. І ти зрозумієш, що матеріальний успіх – це ще не все.

Тепер буде здаватися: “Можливо все”
Тепер ти точно знаєш: зібратися і звалити звідкіля завгодно і куди завгодно можна за один день.

Почати життя з чистого аркуша? Ця думка мене тепер не тільки надихає, але і втішає. Я знаю, що завжди можна почати заново. Що завгодно.

Все стане по-іншому
Перший час ти будеш часто відчувати себе приниженим … Доведеться просити людей (часто незнайомих) про допомогу в найпростіших ситуаціях. Кожен день все буде здаватися настільки складним і незвичним, що іноді буде навіть страшно.

Але мине трохи часу і ти звикнеш. І твоє серце буде переповнювати відчуття, що ти здатний на щось набагато більше, ніж думав до цього.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...