facebook

Недобрий ранок: чому з віком похмілля стають тяжчими

Чому від часів, коли ми завжди прокидалися “як огірочки”, з часом лишається лише спомин, щодо цього наука поки не може дати однозначної відповіді. Але є кілька версій.

Про це пише The Huffington Post.

У печінці меншає ензимів

Алкоголь – це, передусім, токсична речовина, і коли ви його п’єте, задача тіла – розщепити та вивести етанол. За цей процес відповідають ензими. Спочатку під їхньою дією те, що ви випили, перетворюється на ацетальдегід, а потім – у ацетат. Цей процес забирає близько однієї години.

Одначе з віком рівень ензимів стає нижчим, і тому ацетальдегід надовше затримується в організмі, викликаючи такі неприємні симптоми, як нудота і головний біль.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тіло повільніше відновлюється

Із віком ваше тіло повільніше оговтується від будь-якої травми, від вірусу або тяжкого тренування в спортзалі. І від вживання алкоголю теж.

“Коли людина стає старшою, її метаболізм змінюється, а ще вповільнюється нейропластичність – здатність до відновлення функцій нейронів”, – зазначає директор Національного інституту вивчення зловживання алкоголем та алкоголізму.

Стиль життя вимагає від вас більшого

Нині на вас значно більше відповідальності, ніж було у веселі студентські роки. Замість того, щоби провести ранок у ліжку, ви, хай навіть почуваєтеся кепсько, мусите мчати здавати проект або вести дитину на якийсь захід. Ви не маєте часу на те, щоби як слід подбати про себе під час похміля, і тому воно стає справжньою мукою.

Ліки погано “міксуються” з алкоголем

Хронічні болячки змушують вас ковтати пігулки – і дуже багато з них, зокрема антидепресанти, засоби для зниження тиску, ліки, що приймаються при діабеті чи алергії – утворюють не найкращий коктейль із алкоголем. Причому деякі поєднання дуже небезпечні.

Коли лікар щось вам призначає, не забудьте обов’язково спитати, чи можна вам вживати алкоголь.

 

Ви намагаєтеся кинути виклик біології

За результатами опитування, проведеного мережею безалкогольних барів, найтяжче похмілля буває у 29-річних пияків. Бо вони відчайдушно намагаються втриматися за ті ж самі “алкогольні звички”, які мали в юнацькі роки.

Також експерти нагадують, що від вашої конституції теж залежить те, як ваше тіло метаболізує алкоголь. І коли ви худнете чи набираєте вагу, це теж відіграє свою роль.

Тож пильнуйте себе та пам’ятайте: алкоголь – ніякий не магічний еліксир для вашого тіла.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...