facebook

Що означає законопроект про подвійне громадянство: інтерв’ю з професором Сергієм Панасюком

Передбачається втрата громадянства України, якщо особа, яка його набула, користується паспортом іншої держави для виїзду за кордон, попереджає експерт.

Сьогодні, 14 березня, на ранковий розгляд Верховної Ради для включення до порядку денного сесії винесено проект закону про внесення змін до закону України “Про громадянство України” в частині реалізації права зміни громадянства (від 13.03.2017 № 1-1/128, подано 14.03.2017). Оскільки суб’єктом законодавчої ініціативи виступив президент, законопроект буде внесено до порядку денного і розглянуто народними депутатами в максимально короткий термін.

Конституційний міф про неможливість мати подвійне громадянство є досить поширеним, а виявлення додаткового громадянства топ-чиновника вже стало класичним методом загострення скандалу на українській політичній арені. Паспорти зарубіжних держав регулярно знаходять під час обшуків, що неодмінно позначається посиленням обурення суспільства.

Кожен, хто тримав у руках Конституцію, пам’ятає, що в Україні передбачено єдине громадянство. В Основному законі країни зазначено лише загальний принцип, тлумачення якого винесено до окремого закону “Про громадянство України”. Перш ніж розглядати зміну до закону, які були запропоновані Петром Порошенком, розберемося в недосконалості чинного законодавства про громадянство разом з кандидатом юридичних наук, професором кафедри Вісконсинського Міжнародного Університету (США) в Україні, доцентом кафедри Європейського університету Сергієм Панасюком.

Сегодня: Сергію Анатолійовичу, чи заборонено громадянам України мати громадянство іншої країни?
С.П.: Ні, це міф. Відповідно до статті 4 Конституції України: “В Україні існує єдине громадянство. Підстави для придбання і виходу з громадянства України визначаються законом”. Конституція України не може (і не повинна) деталізувати все. Вона дає лише загальні принципи.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Принцип “Єдиного громадянства” деталізується в статті 2 Закону України “Про громадянство України”: “принцип єдиного громадянства – громадянства держави Україна виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України”. Не може бути громадянства Київської, Луганської або Одеської області, передбачено тільки єдине громадянство України.

Ця ж стаття говорить: “Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої країни або країн, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України”.
Так, чинне законодавство не виключає наявності у громадян України іншого громадянства. Навпаки, закон передбачає таку можливість.

З цим, думаю, розібралися.

На сьогодні Україна не “за”, але і 100% не “проти” наявності у громадянина України громадянства іншої країни

Сегодня: Чи передбачено позбавлення громадянства України та в яких випадках?

С.П.: Згідно зі ст. 19 Закону України “Про громадянство України”, громадянин України не може втратити громадянство України. Позбавити громадянина України громадянства – заборонено!

Втратити громадянство України громадянин може за таких обставин:

• Якщо він добровільно набув громадянство іншої країни, будучи повнолітнім. А це значить, свідомо пішов до представництва іншої держави, написав заяву, подав документи або зробив інші дії, внаслідок яких передбачено набуття громадянства іншої держави;

• Якщо особа набула громадянство в результаті обману, свідомого подання недостовірних відомостей або фальшивих документів;

• Якщо громадянин України поступив на службу до Збройних сил чи армії іншої країни.

Важливо, що громадянину України не заборонено мати громадянство іншої країни (не рахується добровільним і не несе будь-яких наслідків), якщо громадянин України:

1. Одночасно набув громадянство України та іншої країни згідно з народженням.

Приклад, згідно з законодавством України, якщо дитина народжена від громадянина України, вона вважається громадянином України. Уявімо, що другий з батьків є громадянином іншої держави, в якій діють такі ж правила.

2. Якщо дитина (громадянин України) набула громадянство іншої країни (громадянство своїх усиновителів) внаслідок усиновлення його іноземцями;

3. Якщо громадянин України автоматично набув громадянство іншої держави внаслідок укладення шлюбу з іноземцем;

4. Якщо повнолітній громадянин України автоматично (в дар) отримав громадянство іншої держави, при здійсненні прав, які не були спрямовані на отримання громадянства іншої країни безпосередньо.

Приклад, Ви купили будинок за кордоном, а за законодавством цієї країни, Ви отримуєте ще й громадянство. В такому випадку Україна – не проти. Але, Україна проти того, щоб Ви пішли (після такого подарунка) свідомо здійснювати дії з отримання паспорта такої держави.

Цікаво, що навіть якщо Ви порушили вимоги законодавства України і свідомо (добровільно) пішли і подали документи для отримання іншого громадянства або паспорта, Ви втратите громадянство тільки після відповідного рішення президента України.

Якщо втрата Вами громадянства України призведе до того, що Ви станете особою без громадянства (крім факту обману, свідомого подання неправдивих даних або фальшивих документів), норми законодавства на Вас не поширюються.

Підсумувавши вищесказане, можна стверджувати, що станом на сьогодні Україна не “за”, але і 100% не “проти” наявності у громадянина України громадянства іншої країни. Звичайно, Ви можете втратити громадянство України в разі свідомих і добровільних дій, спрямованих на отримання громадянства іншої країни. Але тільки якщо це підпише президент України і Ви не станете після цього особою без громадянства.
Сегодня: З чинним законом розібралися. Які ж нововведення запропонував президент у проекті закону №6175 від 13.03.2017 про внесення змін до закону України “Про громадянство України” щодо реалізації права змінити громадянство?

С.П.: По-перше, пропонується ввести необхідність для осіб, які отримали громадянство України і подали декларацію про відмову від іноземного громадянства, в місячний термін повернути паспорт громадянина іншої країни.

Раніше такого терміну не було, тепер же є місяць на роздуми. Окремо додали необхідність оповіщення органу України про таке повернення. Якщо ж Ви біженець або отримали притулок в Україні, держава сама розбереться з вашим паспортом іншої країни.

Проект передбачає нові підстави для втрати громадянства

Цікаве доповнення запропонували до статті 19 закону, а саме: “Громадянин України, який добровільно набув громадянство іншої держави, вважається таким, що виявив намір змінити громадянство і подав згоду на припинення громадянства України”.

Схоже на те, що держава страхується від подальших судових розглядів. А як ще трактувати ці поправки? Це як пункт в договорі “Я розумію всі наслідки і готовий нести повну відповідальність за свої дії”. Чи є ця поправка критичною? Я так не думаю.

Проект передбачає нові підстави для втрати громадянства. Передбачена втрата громадянства України, якщо особа, яка його набула, продовжує користуватися виборчим правом або іншими правами, які безпосередньо пов’язані з громадянством іншої держави.

Зазначу, що підтвердженням цього факту будуть дані публічних реєстрів державних органів, органів місцевого самоврядування зарубіжних країн, інформація, розміщена на офіційних веб-сайтах, в офіційних друкованих виданнях державними органами, органами місцевого самоврядування інших держав, і/або документами, наданими такими органами.

Передбачається втрата громадянства України, якщо особа, яка його набула, користується паспортом іншої держави для виїзду за кордон. Також, якщо особа, яка отримала громадянство України, за відсутності незалежних від неї обставин, в строк не подала до органу державної України підтвердження втрати громадянства іншої країни, воно може втратити громадянство України.

Найголовніше винесено до прикінцевих положень законопроекту, де зазначено, що громадяни України, які мають паспорт іншої країни і на момент, коли цей проект стане законом і набуде чинності, зобов’язані протягом шестимісячного терміну здійснити заходи з припинення іноземного громадянства, і здати ці паспортні документи до уповноважених органів України. Невиконання цих зобов’язань громадянами України призведе до втрати громадянства.

Проаналізувавши проект змін, стає очевидно, що основна його мета полягає в положенні про те, що громадянин України, який добровільно отримав громадянство іншої країни, вважається таким, який оголосив намір змінити громадянство і подав згоду на втрату громадянства України.

Залишається велике питання щодо положень, які дають можливість громадянам мати громадянство іншої держави, оскільки залишається можливість подвійного трактування. Залишимо це суду або зачекаємо доопрацювання законопроекту.

Аналізуючи цей проект, в який раз виникає питання про законодавчу техніку викладу матеріалу. Текст досить важкий для розуміння, зі складними синтаксичними конструкціями і вкрай заплутаною структурою, яка завжди була проблемою українського законодавства.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...