facebook

У Раді ледь не побилися через мову. Парубій квапить із рішенням

Під час виступу депутата від “Опозиційного блоку” Олександра Вілкула у Верховній Раді до трибуни підійшли інші депутати, бо він говорив російською мовою.
Вілкул критикував “блокаду Донбасу” за участю депутатів “Самопомочі”, через яку металургійним підприємствам у багатьох містах загрожують зупинки.


Коли він звернувся: “Уважаемые блокадники – вернее, не уважаемые блокадники”, до трибуни підійшли депутати Юрій Тимошенко и Михайло Бондар із “Народного фронту” й зупинили виступ Вілкула, один із них сказав: “Розмовляєш українською – українською, ще раз тобі говорю!”.
До трибуни підтягнулися й люди у “камуфляжі”, й соратники Вілкула, серед яких Вадим Новинський і Юрій Бойко.
Віце-спікер Ірина Геращенко закликала депутатів зберігати порядок у залі.
“Шановний пане Вілкуле, у вас перфектна українська мова. Будь ласка, я дуже прошу відійти всіх від трибуни і дати можливість виступити…”, – сказала вона.
“Я хочу звернутися до пана Юрія від “Народного фронту”. Цієї п’ятниці була ситуація, коли представник від “Народного фронту” виступав із трибуни російською мовою… Так само представник Радикальної партії виступав російською мовою, а потім перейшов на українську. Або один до всіх закон, або давайте шанувати одне одного”, – зазначила Геращенко.
Вона також закликала Вілкула виступати українською мовою, але він проігнорував це.
Після цього голова парламенту Андрій Парубій заявив: “Після попереднього разу, коли сталася дискусія з цього приводу, я вніс законопроект, що всі виступи на засіданні Верховної Ради можуть вестися тільки державною мовою”.
“З цього приводу, я бачу, продовжуються дискусії – і тому я зараз даю доручення регламентному комітету вже в середу розглянути цей законопроект, щоб ми змогли його винести чимшвидше на порядок денний сесій і законодавчо закріпити той факт, що на засіданнях Верховної Ради можуть виступити лишень державною мовою”, – повідомив спікер.
“Я прошу, щоб усі фракції парламенту з цього приводу провели дискусії. Я сподіваюся, що усі фракції парламенту підтримають цю ініціативу – і ми зможемо у найближчі дні законодавчо врегулювати цю ситуацію”, – заяви він.
Парубій звернувся до депутатів: “Колеги, я можу розраховувати на підтримку залу? Отже, ми законодавчо це врегулюємо – і законодавчо ми цю двоякість вилучимо. І я сподіваюся на підтримку всього залу”.
Як відомо, 13 лютого цього року Олександр Вілкул вніс до парламенту проект закону про внесення зміни до регламенту Верховної Ради “щодо недопущення обмеження права народних депутатів та інших осіб на виступ рідною мовою мовних меншин України під час засідань Верховної Ради та її органів” (№6059-1).
13 травня минулого року Вілкул уже спричинив своїм виступом російською мовою бійку у Верховній Раді: тоді Юрій Тимошенко також завадив виступу Вілкула.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...