facebook

Ви чули про «принцип 90/10»? Виявляється він впливає на все наше життя!

Лише мала частина подій нашого життя залежить від волі випадку, в іншому ми самі вирішуємо, як пройде день.
Так говорить американський письменник Стівен Кові, назвавши це «принципом 90/10». А роботу цього принципу він показав за допомогою простого прикладу.

Ділимося з вами невеликою розповіддю про дію правила 90/10 в повсякденному житті.

Що таке «правило 90/10»?

Справа в тому, що 10% подій в нашому житті ми ніяк не можемо контролювати. Не можемо запобігти поломці приладу, яким користуємося, вплинути на затримку рейсу літака або регулювати червоне світло світлофора. Але ми можемо контролювати свою реакцію на ці події.

Решта 90% подій – це результат нашої реакції. Результат того, як ми себе поводимо в неконтрольованій і стресовій ситуації.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Уявіть собі ситуацію…

Ви снідаєте зі своєю сім’єю. Ваша дочка ненавмисно перекинула чашку з вашою кавою прямо на вашу сорочку. Ви схоплюєтеся і кричите на дочку, називаючи її тюхтійкою. Дорікаєте своїй дружині за те, що вона поставила чашку дуже близько до краю столу. Ви біжите в спальню, щоб переодягнутися, а після повернення бачите заплакану доньку, яка не закінчила свій сніданок і не зібрала речі для школи.

В результаті вона не встигає на шкільний автобус. Ваша дружина поспішає на роботу, і ви везете дочку в школу на своїй машині. Оскільки ви спізнюєтеся, то мчите, порушуючи правила дорожнього руху. Прийшовши на роботу із запізненням, ви виявляєте, що забули вдома потрібні папери. Ваш день почався жахливо і продовжується у такому самому дусі. Ви чекаєте не дочекаєтеся, коли він закінчиться. Прийшовши додому, ви бачите, що дружина і дочка в поганому настрої. У ваших стосунках спостерігається напруга.

Отже, чому, по-вашому, у вас був поганий день?

А. Тому що дочка ненавмисно пролила каву?

В. Тому що ваша дочка пропустила автобус і ви повинні були везти її в школу?

С. Тому що на дорозі була пробка і ви запізнилися на роботу?

D. Тому що ви неправильно відреагували на ситуацію?

Правильна відповідь – D. Своєю реакцією ви зіпсували весь день собі і своїй родині. Ви не могли нічого вдіяти з розлитою кавою, але ви могли контролювати свою реакцію.

Адже все могло бути інакше!

Кава розлита на ваші штани. Дочка готова розплакатися. Ви м’яко говорите:

Нічого страшного, просто постарайся наступного разу бути акуратнішою.

Ви йдете в спальню, переодягаєте штани, берете все, що потрібно для роботи. Повертаєтеся в кухню і встигаєте побачити через вікно, як ваша дочка махає вам рукою, сідаючи в шкільний автобус. Попрощавшись з дружиною, виходите з дому. Ви приходите на роботу на 5 хвилин раніше і енергійно вітається з усіма.

Два різні сценарії. Обидва почалися однаково, але закінчилися по-різному. Вся справа в вашій реакції на події у вашому житті. Звичайно, можна продовжувати звинувачувати інших у своїх бідах і скаржитися, що життя не складається, але хіба це допомагає жити краще?

Вчіться правильно реагувати, і ви не зіпсуєте собі день і життя!

Якщо хтось обганяє вас на трасі. Дайте йому обігнати вас, не мчіть наввипередки: яке має значення, якщо ви потрапите на роботу на кілька секунд пізніше? Пам’ятайте про правило 90/10 і не турбуйтеся про це.

Літак запізнюється, це порушує ваш розклад на весь день. Не зривайться на працівниках аеропорту, вони не винні. Використовуйте цей час для читання. Зустріньтеся з іншими пасажирами і проведіть приємну бесіду.

Ви нічого не втратите, якщо спробуєте застосовувати в своєму житті правило 90/10. Повірте, ви будете вражені результатами.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...