facebook

Де жити дешевше: порівнюємо українські ціни і зарплати зі світовими

Бензин. За даними Bloomberg, середня вартість бензину А95 в світі становить $0,99 за літр. Відмінності в роздрібних цінах між державами обумовлені різними податками, а також тим, чи є країна виробником та експортером нафти.

Найнижча ціна на бензин у світі – у Венесуелі, тут його вартість складає всього 1 цент. Дешевий бензин також у Саудівській Аравії ($0,24), Туркменістані ($0,28), Алжирі ($0,32), Казахстані ($0,42) і Азербайджані ($0,48).

До країн з найвищою ціною на бензин відносять Гонконг ($1,93), Норвегію ($1,78), Ісландію ($1,77), Ізраїль ($1,65) та Нідерланди ($1,63). Зазначимо, що Норвегія посідає 2-е місце в Європі (після Росії) за видобутком нафти й газу, однак, як бачимо, ціни на бензин у Норвегії залишаються високими.

В Україні середня вартість бензину становить $0,85. Нижчою є ціна у Білорусі – $0,60, Росії – $0,62, Грузії – $0,76, Молдові – $0,84.

Сигарети. За приклад порівняно вартість пачки цигарок (20 шт.) Marlboro Red в Україні та світі. Дорого доведеться заплатити курцям за пачку сигарет в Австралії – $17,4, Норвегії – $15,1 та Новій Зеландії – $14,8. Натомість у більшості країн Африки та Центральної Азії вартість сигарет не перевищуватиме 1$. Найнижчу ціну зафіксовано у Гамбії ($0,8).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В Україні середня ціна становить $1,2, у наших сусідів вартість дещо вища – у Польщі – $3,9, у Росії – $1,7, у Білорусі – $1,5.

Продукти харчування. Для порівняння цін на продукти харчування було обрано 10 країн. Спершу ми обрахували вартість хліба. Як показують результати, в Україні, яку називають “житницею Європи”, ціна – найнижча.

Тенденція збереглася і стосовно вартості молока. В Україні середня ціна цього продукту становить $0,58. Це приблизно стільки ж як і в наших сусідів – Білорусії, Молдови та Польщі. Дещо вища ціна на молоко у Росії – $0,95. Дорого молочні продукти коштують у Норвегії та Китаї.

Середня вартість яєць (10 шт.) в Україні – $0,91. Це майже в 4 рази менше, ніж у Норвегії, яка вважається однією з найдорожчих для проживання країн світу. У наших сусідів ціна трохи вища: у Росії – $1,22, у Польщі – $1,6.

Відзначимо, що середня ціна картоплі в Україні нижча, ніж у Білорусії. У США за кг картоплі доведеться заплатити у 9,5 раз більше.

Ціни на рис суттєво не відрізняються від інших продуктів. Як завжди, найдорожча вартість – у США ($3,75) та Норвегії ($2,72). Середня ціна рису в Україні – $0,9. Це дорожче, ніж у Польщі ($0,77), але дешевше, ніж у Росії ($1,1).

У цінах на м’ясо помітні значні розриви між країнами. Так, 1 кг курячої грудки в Україні коштуватиме $2,42, тоді як покупець у Норвегії змушений буде витратити майже у 5 разів більше – $13,05. У наших сусідів вартість курятини також трохи вища: у Росії – $3,95, Польщі – $3,78, Білорусі – $3,04.

Таксі. Ми також порівняли ціну за послуги таксі. Зв’язку між вартістю пального в країні та вартістю поїздки в таксі не виявлено.

Вартість квитка у кіно. Для любителів кінематографа відзначимо: найдорожчі квитки у кіно – в Бахрейні (€17,8), Швейцарії (€17,1) та Норвегії (€13,5). В Україні середня вартість квитка – трохи більше 60 грн.

Можна зробити висновок, що в Україні ціни на товари та послуги – дешевші, аніж у сусідів та інших держав Європи та світу.

Проте цьому є логічне пояснення: в Україні – найнижчі зарплати в Європі.

Згідно з останнім звітом Держкомстата, середня зарплата в Україні – 5034 грн, це майже в 4 рази менше, ніж у Польщі, у 3 рази менше, ніж у Росії.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...