facebook

5 речей, про які люди шкодують перед смертю

Більшість пацієнтів, в очі яким уже зазирала смерть, шкодували, що мало часу проводили з рідними, забагато працювали, мовчали про свої почуття та не жили життям, про яке мріяли. Тож не повторюйте чужих помилок, адже ніхто не знає, коли настане його час, а життя не прожити двічі!

Бронні Вер (Bronnie Ware) — медсестра з Австралії, яка протягом кількох років працювала у відділі паліативної терапії, піклуючись про пацієнтів в останні 12 тижнів їхнього життя. Вона записувала передсмертні одкровення у своєму блозі Inspiration and Chai, який став настільки популярним, що жінка вирішила написати книгу під назвою “The Top Five Regrets of the Dying”.

У ній вона пише про феноменальну розсудливість, яка приходить до людей наприкінці їхнього життя, і радить нам прислухатися до їхніх одкровень та винести з цього урок.

“Коли я запитувала людей, про що вони шкодують, чи що б хотіли змінити в житті, — пише вона, — у відповідь чула одні й ті ж самі відповіді”.

Отож, наводимо п’ять речей, про які більшість людей шкодували перед смертю.
1. Шкода, що мені не вистачило мужності залишатися вірним собі, а не жити так, як очікували інші

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про це люди шкодують найчастіше. Коли розуміють, що їхнє життя ось-ось закінчиться, і озираються назад, вони бачать, як багато задумів і мрій лишися нереалізованими. Більшість людей за своє життя не змогли втілити й половини своїх планів, і лише на смертному ложі зрозуміли, що це результат їхнього власного вибору. Здоров’я дає свободу, про яку не задумуєшся, поки воно не починає згасати.
2. Шкода, що я забагато працював

Це казали майже всі чоловіки. Вони шкодували, що пропустили юність власних дітей і проводили недостатньо часу зі своїми дружинами. Жінки також нерідко зізнавалися, що шкодують про це, однак, оскільки багато з них належали до старшого покоління, більшості з них не потрібно було брати на себе обов’язки головного годувальника сім’ї. А от чоловіки відверто шкодували, що витратили більшу частину життя на роботу.
3. Шкода, що мені забракло сміливості виразити свої почуття

Багато людей приглушували власні почуття, щоб зберігати мир у стосунках з іншими. В результаті їхнє життя було сірим та нещасливим. Ці люди так і не стали тим, ким могли. У багатьох із них з’явилися хвороби, спричинені гіркотою буття і невдоволенням.
4. Шкода, що я так мало спілкувався з друзями

Часто люди не усвідомлювали, наскільки важливими були їх дружні стосунки з іншими, аж поки не опинялися на смертному ложі чи коли товаришів уже неможливо було відшукати. Багато з них були настільки стурбовані проблемами свого життя, що в якийсь момент розривали зв’язки з найкращими друзями. Помираючи, люди щиро шкодували, що не приділяли дружбі тієї уваги, якої вона заслуговувала. За крок до смерті кожен сумував за приятелями.
5. Шкода, що я не дозволяв собі бути щасливим

Дивовижно, але помираючи, люди часто шкодують про це. Багато з них до самого кінця не розуміли, що щастя — питання вибору. Усе життя вони дотримувалися правил, шаблонів. Так званий “комфорт” домінував над їхніми почуттями. Страх перед змінами змушував вдавати, що вони задоволені життям, хоча глибоко в душі їм дуже кортіло щиро розсміятися і наповнити своє життя різними кольорами.

Тож не повторюйте чужих помилок! Радійте, посміхайтесь, змінюйтесь, проводьте час з рідними та близькими людьми, подорожуйте і беріть від життя все, що воно вам пропонує!

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...