facebook

“Браковані” паспорти: про нові проблеми українців

Близько половини шлюбів в Україні закінчуються розлученням. І до останнього часу для остаточного прощання з сімейним життям досить було поставити штамп в паспорті про розірвання шлюбу. Однак з минулої осені (точніше, з 1 жовтня 2016 року) вступив в силу закон, прийнятий ще в липні: тепер не будуть ставити штамп у паспорт ні про шлюб, ні про розлучення. І для того, щоб “звільнитися” від старої печатки про шлюб, потрібно зробити новий документ. А поки він не готовий – залишається тільки носити з собою постанову суду про розлучення і пред’являти всім бажаючим.

Багато людей, що розпрощалися зі своєю парою, не біжать відразу в суд або в ЗАГС, а живуть деякий час окремо, але в офіційному шлюбі. І тільки потім, звикнувши до нового статусу, починають оформляти папери про розлучення. Тому далеко не всі, хто прийняв рішення про розлучення за останні півроку, в курсі нововведень.

Наприклад, журналістка Галина Титиш в кінці лютого написала на своїй сторінці в Facebook про своє “відкриття”. “Раптом ви теж пропустили цю новину, так я заощаджу вам час. Штампи в паспорті про розлучення скасували. Тепер без заміни паспорта вказати в паспорті, що твій шлюб вже недійсний, неможливо”, – написала Галина.

У коментарях Галина додала, що спочатку шукала в паспортному столі когось, хто поставить штамп, потім прибігла в ЗАГС, тільки щоб почути, що нічого не зробиш – там вже немає печаток. І єдине, що можна зробити, – це поміняти паспорт.

У коментарях користувачі розповідали свої історії. Максим Баженов написав: “Якщо так, я трохи не дотягнув до “покращення “. У березні печатку про розлучення шльопнули (через 6 років після самого розлучення) в новий паспорт, тому що його видали з усіма даними, які були в старому паспорті – з печаткою про шлюб включно. А на моє зауваження про те, що я давно розлучений і це повинно бути в електронній базі, відповіли “Нічого не знаємо, несіть документи на підтвердження. Пізніше з’ясувалося, що в Оболонському райсуді нічого про електронний документообіг не чули, а в Оболонському РАГСі – що дружина зі мною розлучена, а я з нею немає “.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Наталя Валевська зізналася: “Я дуже довго просила, щоб мені при зміні прізвища видали паспорт без штампів про шлюб і розлучення, але впросила, і тепер у мене чистий док і прекрасне життя”.

Аліна Р., яка вже чотири роки живе окремо від чоловіка і нещодавно подала заяву про розлучення, обурилася: “Я не знала про цей закон. Це маячня! З якого дива я маю міняти паспорт? Прізвища я не міняла, навіщо паспорт міняти? Обурливо ! Хочеться піти і запитати людину, яка це придумала – за що вона зарплату отримує? ”

Аліна пояснила, що відразу після отримання постанови суду про розлучення планувала поставити штамп в паспорт, причому пояснює це бажання насамперед чисто психологічною необхідністю – “щоб закрити цю главу життя”. Фактично ж Аліна визнає, що і штампами, і самим паспортом останнім часом мало хто цікавиться – хіба що коли Аліна оформляла дитину в школу.

Світлана К. ніколи не хотіла подавати на розлучення, хоча чоловік пішов від неї до іншої ще шість років тому. “Спочатку сподівалася, що чоловік коханий схаменеться і повернеться, потім плюнула і зайнялася своїми справами. Кажу собі: йому треба, нехай і подає. Раніше це була для мене хвора тема, адже у нас двоє дітей, причому молодша хвора, перенесла кілька операцій. але зараз наш з колишнім чоловіком офіційний шлюбний статус – це вже скоріше головний біль тієї жінки, з якою він живе. А мені, за великим рахунком, все одно “.

Олена О. розповіла, що не розлучалася офіційно, тому що не хотіла звертатися до суду, а штамп ніколи не “парив”. “Крім того, спочатку я просто боялася офіційно подавати на розлучення – чоловік був в люті, коли я від нього пішла, я не хотіла зайвий раз його дражнити. Він і досі вважає, що раз штамп є, то ще не все втрачено, можна мене повернути. але пройшло вже вісім років, тепер наша дитина повнолітня, суд не потрібен – можна просто сходити в ЗАГС. Коли-небудь я це зроблю, але поки що мені просто лінь “.

Ольга П. теж оформляла розлучення офіційно і вже сім років живе окремо від чоловіка, але зі штампом про шлюб. “Чесно кажучи, до тих пір, поки я не зберуся заміж вдруге, я не бачу ніякого сенсу носитися по судах. Крім того, є і бонус: візу в Європу жінці легше отримати, якщо вона заміжня. З точки зору посольств, це надійний “якір”, який утримає мене від нелегальної еміграції. І ні мені, ні колишньому чоловікові наші штампи не заважають подорожувати зі своїми нинішніми партнерами – факт “подружньої зради” у візовому центрі, слава богу, нікого не хвилює “.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...