facebook

Які вітаміни слід вживати в таблетках, а які — ні?

Всім нам колись давали пораду про те, як залишатись здоровими: для цього потрібно їсти овочі, займатись спортом та звичайно приймати вітаміни. Та чи все справді так просто, як ми думаємо?

168

Вчені десятиліттями намагаються знайти докази того, що вітаміни і харчові добавки корисні для людини, але їм все ще це не вдалось.

Ба більше, нещодавно було встановлено, що деякі з вітамін можуть насправді зашкодити організму — сприяти розвитку раку і підвищувати ризик утворення камінців в нирках. Проте, незважаючи на це, люди продовжують приймати вітаміни.

Для вашого ж здоров’я ми рекомендуємо ознайомитись із вітамінами та харчовими добавками, які потрібно вживати, та яких варто уникати.

Полівітаміни — уникайте
Протягом десятиліть вважалось, що полівітаміни відіграють неабияку роль для людьського здоров’я. От, наприклад, багато хто стверджує, що вітамін С “зміцнює імунну систему”, вітамін А захищає зір, вітамін В рятує від втоми.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але правда в тому, що ви отримуєте всі потрібні мікроелементи з продуктів харчування, а ось зайві вітаміни, навпаки, не засвоюються.

Дослідження, проведене в 2011 році показало, що жінки ризикують ще більше: надлишок вітамінів в їх тілах в рази збільшує ризик раптової смерті.
Вітамін D — приймайте

Вітамін D забезпечує нормальний ріст і розвиток кісток та впливає на збереження зору, але його важко отримати з їжі: більшість продуктів не містить цього вітаміну, однак через це його важливість не зменшується.

Сонячне проміння допомагає організму виробляти вітамін D, але взимку його все-таки може бути замало.

Недавні дослідження показали, що люди, які приймали вітамін D кожного дня, в середньому жили довше, аніж ті, хто цього не робив.
Антиоксиданти — уникайте
Надлишок антиоксидантів підвищує ризик розвитку деяких видів раку. Замість них краще вживати ягоди.

Вітаміни А, С і Е є антиоксидантами. Вони у великій кількості містяться в багатьох фруктах і овочах. Вважається, що ці вітаміни здатні захистити від раку. Але дослідження показують, що коли в організмі надлишок антиоксидантів, вони можуть здійснювати негативний вплив.

Дослідження, проведене серед чоловіків, які курять, показало, що ті, хто регулярно вживає вітамін А, більш схильні до раку легенів.
Вітамін C — уникайте
Дослідження показали, що вітамін С майже ніяк не допомагає запобігти застуді. Окрім того, споживання його у великих кількостях може спричинити утворення каменів в нирках.

Тому краще отримувати вітамін С виключно з їжі. Влітку можна регулярно їсти полуницю, взимку — цитрусові.
Вітамін B3 — уникайте
Протягом багатьох років вважалося, що вітамін B3 допомагає при лікуванні всіх хвороб, починаючи від хвороби Альцгеймера до серцево-судинних захворювань. Але недавні дослідження закликають припинити надмірне призначення цих вітамінів.

Експеримент, в якому участь взяли більш 25 000 охочих з хворобами серця, показав, що у людей, які довгий час приймали вітамін B3, щоб підняти рівень “хорошого” холестерину, не знижується частота серцевих нападів, інсультів або смертей.

Крім того, у людей, які приймали добавку В3, частіше розвивалися інфекції, виникали проблеми з печінкою та внутрішні кровотечі.

Тому краще їсти лосось, тунець або буряк.
Пробіотики — уникайте
Пробіотики — дорогі бактеріальні добавки, які можуть коштувати понад 30 гривень за 1 таблетку, але містяться в невеликих кількостях в йогурті та інших ферментованих продуктах.

Їх ідея проста: підтримувати життя трильйонів бактерій в нашому кишечнику, які, як відомо, відіграють вирішальну роль у регулюванні здоров’я.

Але застосувати цю ідею на практиці набагато складніше, ніж здається. До сих пір ефект пробіотиків викликає сумніви: іноді вони допомагають, а іноді — ні.

Наука ще не довела їх користь, тому замість того, щоб розщедрюватися на таблетку, яка обіцяє бути панацеєю від усіх хвороб, купіть собі йогурт.
Цинк — приймайте
На відміну від вітаміну С, який згідно із дослідженнями ні не запобігає простуді, ні лікує її, цинк — хороша альтернатива.

Цей мінерал перешкоджає реплікації риновірусів, які викликають простуду.

В 2011 році вчені порівняли тих, хто приймав цинк під час простуди, з тими, хто приймав плацебо. В першої групи людей простуда пройшла швидше і з менш важкими симптомами.

Вітамін Е — уникайте
Антиоксидант вітамін Е зараз дуже популярний на Заході: вважається, що він здатний захистити від раку.

В 2011 році було проведене дослідження, в якому взяли участь 36 000 чоловіків. Воно довело, що ризик розвитку раку простати збільшився у чоловіків, які приймали вітамін Е в якості добавки.

А в 2005 році дослідження показало, що високі дози вітаміну Е пов’язані із збільшенням ризику смерті.

Так що, якщо вам потрібен вітамін Е, зробіть собі салат зі свіжого шпинату, але не замінюйте його на таблетку.
Фолієва кислота — приймайте
Фолієва кислота — це вітамін В, який наші тіла використовують для створення нових клітин.

Національний інститут охорони здоров’я (США) рекомендує вагітним жінкам чи тим, які хочуть завагітніти, приймати 400 мкг фолієвої кислоти на добу. Це пов’язано з тим, що жіночий організм потребує більше цієї поживної речовини.

Крім того, вчені дійшли до висновку, що вживання фолієвої кислоти до і під час вагітності сприяє зниженню темпів дефектів нервової трубки та загрозливих для життя дитини вроджених вад розвитку головного мозку, хребта або спинного мозку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...