facebook

Такий корисний риб’ячий жир

Риб’ячий жир – це тваринний жир, який одержують з риб, що живуть в холодних водах світового океану. Наприклад, хороший риб’ячий жир виробляється при переробці скумбрії, оселедця, тріски (з її великої, вагою близько 2-х кілограмів, жирної, трилопастевої печінки).

ribyachii_zhir2

На вигляд цей корисний продукт, що містить багато жирних поліненасичених кислот груп омега 6 і 3, жовтого або червонуватого кольору, по консистенції нагадує рослинну олію, але з характерним запахом і смаком риби. Основними країнами з видобутку є Норвегія і США, в залежності від способу видобутку (фабричний або побутовий) він ділиться на три сорти: білий, жовтий, бурий. Відповідно і застосовується в медицині, косметичній промисловості, як поліпшення харчування для прийому всередину, для технічних цілей (наприклад, у виробництві мастильних матеріалів, виробленні шкіри, як добриво та ін.)
Корисні властивості риб’ячого жиру
Чим корисний риб’ячий жир? Головна його користь для організму вміст поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), які швидко окислюються в нашому організмі і не вимагають великої витрати азотистого матеріалу, що бере участь у побудові тканин.

Порівнюючи його з іншими жирами тваринного походження і рослинними оліями, емульсія з жирової тканини риби розпадається на більш дрібні частинки, тому всмоктується швидше і легше крізь пори клітинних мембран для подальшого окислення. Вводити в організм подібний продукт можна у відносно великих дозуваннях (до 30-ти мл на добу) і досить тривалий час.

Приймають жир «видобутий» з риби:
для поліпшення якості загального харчування (наприклад, присутні в ньому речовини поліпшать стан нігтів, шкіри, волосся);
хворі при туберкульозних процесах в легеневій тканині, в залозах, кістках;
одужуючі в клініці і вдома, для відновлення, після перенесених важких захворювань;
хворі на анемію (особливо при «жіночих» захворюваннях);
малюки для запобігання розвитку рахіту;
для лікування курячої сліпоти.
Присутні в жирах риб ПНЖК зупиняють появу і розвиток захворювань судин і тканин серця, основних і периферійних кровоносних судин, діабету. Ця дія обумовлена утворенням «нормальних» ефірів від холестерину, які швидко переносяться кров’ю. Якщо говорити медичними термінами, то ПНЖК необхідні людському організму для утворення сполучних тканин, мієлінової оболонки нервів, ниток мітохондрій і клітинних мембран.
Протипоказання до вживання риб’ячого жиру
Риб’ячий жир може завдати шкоди при неправильному зберіганні. Він швидше від інших аналогічних продуктів стає прогірклим в жарку пору при високій плюсовій температурі, тому частіше призначається в прохолодну пору року.

Не рекомендується пити цей корисний продукт на голодний шлунок, щоб уникнути розладів травного тракту.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Риб’ячий жир шкідливий:
при високій температурі тіла продукт протипоказаний;
людям з катаральними захворюваннями кишок і шлунку, є велика вірогідність погіршення вже й так ненормальної функції травних органів;
при індивідуальній непереносимості;
жінкам у період вагітності і при годуванні грудьми.

Калорійність і хімічний склад риб’ячого жиру
У жирі риб міститься багато гліцеридів: олеїнова кислота, пальмітинова, жирні кислоти омега 6 і омега 3, стеаринова і мікродози оцтової, капринової, масляної і валеріанової кислот.
Калорійність риб’ячого жиру на 100 г – 902 кКал, а також:
Застосування риб’ячого жиру
Риб’ячий жир випускають в рідкому вигляді і в капсулах. Для використання в медичних цілях або просто для підвищення якості харчування підходять обидва види, тільки один призначають в мілілітрах, інший в штуках (добова доза), якістю вони рівні – корисні обидва.

Приймати риб’ячий жир потрібно, або під час прийому їжі, або після, але ніяк не на голодний шлунок до їжі, інакше може бути розлад.
Залежно від мети застосування, інструкція з використання риб’ячого жиру може містити інформацію про дозування і тривалості прийому (як правило 1─3 місяці).

Хороший риб’ячий жир корисний для мозку людини: ПНЖК покращують пам’ять, здатність чітко висловлювати свої думки, блокують негативні емоції (особливо при депресивних станах). У країнах Америки і Європи риб’ячий жир дають старим людям як відмінний засіб від склерозу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...