facebook

10 популярних міфів про їжу, які спростовані наукою

Після 6 не їсти, цього уникати, це некорисне… Багато правил стосовно їжі уже вкоренилось в наше життя, але, виявляється, деякі з них — звичайнісінькі міфи. Цікаво, які саме? Тоді читайте далі.

221_1

Багато людей і досі намагається не їсти після шостої вечора. Вважається, ніби якщо лягти спати з повним шлунком, усе спожите перетвориться на зайві кілограми. Одначе це — лише міф. Тож дієтологи розповіли про найпоширеніші помилкові судження щодо їжі.
1. Не можна використовувати дерев’яні дошки для нарізання м’яса

Прийнято вважати, що при використанні ножа на дерев’яній дощечці з’являться мікроскопічні подряпини та заглиблення, у яких лишатимуться частки сирого м’яса та бактерії. Здавалося б, краще використовувати пластикові дошки. Але дослідження спростовують таку думку. Дін Клайвер (Dean O. Cliver) із Каліфорнійського університету виявив, що пластикові дошки не дають жодної антибактеріальної переваги.
Навіть якщо навмисне покласти на дерев’яну дошку бактерії, природні властивості дерева не дозволять їм розмножуватися. Усі бактерії, які опинилися у тріщинках, поступово вмирають,

Дін Клайвер
Клайвер протестував дошки з десяти видів деревини й чотирьох видів пластика. Результат був доволі неочікуваний. Якщо гострим ножем розрізати робочі поверхні пластикової та дерев’яної дошок, більше бактерій буде на першій.

Отже, яку б дошку для нарізання ви не використовували, просто ретельно доглядайте за нею та дезінфікуйте робочу поверхню. І не купуйте дошки нібито із бактеріальним покриттям — це лише маркетинговий хід.
2. Якщо до води додати сіль, вона швидше закипить

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про це й досі стверджують не лише домогосподарки, але й професійні кухарі. Проте будь-яка людина, яка знається на хімії, скаже вам, що кількість солі, яку додано під час варіння, зовсім не вплине на швидкість закипання води.

Так, загалом сіль змінює температуру кипіння води, однак усе залежить від її концентрації. Щоб помітно прискорити цей процес, доведеться додати й повністю розчинити стільки солі, що страва стане непридатною для вживання.

Та кількість солі, яку ми зазвичай додаємо при готуванні, змінює температуру кипіння води на кілька десятих градуса, — і це ще якщо пощастить.
3. Знежирені продукти корисніші

Достатня кількість правильних жирів лише допомагає втрачати вагу й знижує рівень холестерину. Звертайте увагу на склад продуктів у магазині й обдумуйте покупку, а не автоматично тягніться за знежиреним, бо десь почули, що так корисніше. Більшість із них містить мало “хороших” і багато “поганих” жирів, а також велику кількість добавок і замінників (наприклад, цукру і натрію).

Намагайтеся додавати до свого раціону мононеначисені жири (авокадо, пекан, мигдаль, арахіс) та омега-3 жирні кислоти (насіння чіа, морські водорості, лосось).
Без жирів людський організм не здатен ввібрати більшу частину поживних речовин необхідних для виживання. До того ж, нестача жирів призводить до різноманітних збоїв нервової системи,

дієтолог Аланна Дібона
4. Молочні продукти — найкраще джерело кальцію

Багато людей вважає, що нема нічого кращого для здоров’я та зміцнення кісток за молочні продукти. Так, у них містяться вітамін D та кальцій, але вони також входять до складу темної листової зелені (листова капуста, шпинат).

Однак міцність кісток залежить не тільки від кальцію й вітаміну D. Не менш важливі вітамін К (у листовій зелені він міститься, а в молочних продуктах — ні) і магній (є в мигдалі, кеш’ю, вівсянці, картоплі, але відсутній у молоці).

Якщо ви турбуєтеся про свої кістки, не обмежуйтеся молочними продуктами. Збагачуйте раціон іншими джерелами кальцію.
5. Необхідно випивати 8 склянок води на день

Універсальної кількості води, яку повинен випивати кожен із нас щодня, не існує. Не обов’язково дотримуватися певних мірок, просто пийте, щойно відчуваєте, що спраглі. Харчування — справа індивідуальна. Інколи організму потрібно більше, інколи менше середньої норми води.

І пам’ятайте, що організм отримує воду з будь-яких рідин, фруктів та овочів. А ознака достатньої кількості води — світлий колір сечі.
Воду останнім часом розрекламували немов ліки від усіх хвороб. Певна річ, вона необхідна для нормальної роботи організму, але 8 склянок на день не захистять вас від усіх проблем,

дієтолог Аланна Дібона
6. Продукти з високим вмістом натрію солоні на смак, тому потрібно уникати солоного

Це особливо важливо для тих людей, які слідкують за кількістю вжитих солі і натрію через ризик діабету чи гіпертонії. Суперечність у тому, що не всі продукти з високим вмістом натрію солоні на смак. Його багато в соусах, випічці, напівфабрикатах та фастфуді.

Тому не забувайте дивитися на склад продуктів у магазині та дізнаватися, як саме готуються ваші улюблені страви в кафе та ресторанах (багато закладів розміщує цю інформацію на своїх сайтах).
7. Якщо їсти яйця, збільшиться рівень холестерину

На вміст холестерину в крові впливають насичені жири та трансжири. У яйцях їх міститься дуже мало (близько 1,5 г жиру в одному великому яйці, трансжири відсутні взагалі). На думку науковців, із тієї кількості холестерину, що є в жовтках, лише невелика частина потрапляє до крові.

Цілковита відмова від яєць через страх холестерину нічого доброго не принесе. Утримуючись від яєць, ви позбавляєте себе 13 вітамінів і мінеральних речовин, а також доволі смачного сніданку.
8. Алюмінієві фольга та посуд пов’язані з хворобою Альцгеймера

Цей міф набув особливого поширення в Америці в 80-х і 90-х роках, і навіть зараз деякі люди вірять цьому. Усе тому, що під час досліджень, які проводилися в 60-х-70-х роках, було виявлено підвищений рівень алюмінію в мозку пацієнта, який страждав на хворобу Альцгеймера. Після цього багато людей почало уникати алюмінієвого посуду і фольги.

Однак із того часу проводилася величезна кількість нових досліджень. Зараз учені переконані, що весь алюміній, який потрапляє до організму, переробляється нирками й виводиться з сечею, та ніяк не пов’язаний з хворобою Альцгеймера.
9. Шкірка на смаженому м’ясі допомагає зберегти його соковитість

У ХІХ ст. німецький хімік Юстус фон Лібіх один із перших висловив припущення, що якщо готувати м’ясо при дуже високій температурі, шкірочка не буде пропускати рідину всередину, і таким чином воно буде більш соковитим.

Тільки під час свого експерименту Лібіх порівнював кількість рідини і поживних речовин у шматку м’яса, який повільно варився у воді, з іншим, який смажився на дуже гарячій поверхні. Певна річ, смажене виявилося більш соковитим, адже з першого шматка все виварилося.

Відомий автор Гарольд МакГі (Harold McGee) у своїй книзі «Про їжу і кулінарію» (On Food and Cooking) описав експеримент, у якому порівнював м’ясо зі шкіркою та без. Обидва шматки було приготовано однаковим способом. Як з’ясувалося, м’ясо, засмажене до скоринки, було менш соковите, ніж те, що без неї.
10. Заборонено їсти після 6 чи 7 вечора

Цей міф виник через неправильне розуміння роботи травної системи. Людям здається, що якщо заснути на повний шлунок, уповільнення процесів обміну призведе до того, що все, що з’їли, перетвориться на жирові накопичення. Таке твердження правильне, однак далеко не для всіх.

Хоча метаболізм під час сну справді сповільнюється, він не зовсім припиняється. Їжа у шлунку буде переварюватися. Певна річ, ви не схуднете, якщо погано харчуватиметеся, цілісінький день не відходитимете від столу й не займатиметеся спортом. У такому випадку взагалі неважливо, о котрій вечеряти — хоч о п’ятій, хоч о сьомій.

Якщо ви лягаєте спати дуже пізно, а вечеряєте о п’ятій чи шостій лише тому, що прагнете схуднути, це навряд чи допоможе. Ви просто пропускаєте один прийом їжі, а така поведінка може бути зовсім некорисною. Організм запустить режим голодування. І тоді під час наступної трапези станеться викид гормонів, що змусить з’їсти більше ніж зазвичай. Як результат, ви собі лише нашкодите.
Те, що ви їсте протягом дня, набагато важливіше. Їжа, вжита після шостої вечора, не перетвориться на жир магічним чином. Ця порада “допомагає” худнути лише тому, що зменшується загальна кількість калорій на добу,

дієтолог Енді Белатті
Тому прислухайтеся до здорового глузду: якщо якась із порад чи нова “чарівна” дієта надто хороша для правди, підходять усім без винятку, це, найімовірніше, черговий міф. До такої інформації краще поставитися скептично й перевірити її в надійних джерелах.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...