facebook

Продукти продовжують дорожчати, а на черзі – сигарети

Українців 2017 рік “порадує” зростанням споживчих цін на продукти харчування, бензин, алкоголь, сигарети і проїзд. “Сегодня” дізналася, наскільки подорожчають товари і чому.

etiquetas-alimentos-720x480

ЇЖА. У січні вартість продуктів харчування, за даними служби Держстатистики, вже виросла майже на 2% порівняно з груднем. При цьому поки найвищий ріст показали овочі і фрукти, які подорожчали на 14,9%. Крім того, підскочило в ціні м’ясо (2-4%) та молочні продукти (1-2%). На думку експертів, в цілому до кінця року харчі та безалкогольні напої можуть подорожчати ще на 7% в порівнянні з цінами минулого року. Економіст Олександр Охріменко каже відразу про три фактори, які відіб’ються в цьому році на вартості продуктів. “Перше, звичайно ж, це бардак з ПДВ. Так як у нас його поки не відшкодовують автоматично, підприємці закладають податок у вартість. Другий фактор – девальвація гривні, яку ми спостерігали на початку року. Вона традиційно лякає бізнес, і той відразу ж закладає валютні ризики в ціну товару. Нарешті, подорожчало дизпаливо, на яку збільшили акцизи”, – говорить експерт. При цьому він скептично поставився до поширеній думці, що на зростання цін вплинуло збільшення мінімальної зарплати до 3200 грн. Сумнівається в цьому і аналітик МЦПД Олександр Жолудь, який зазначає: зростання мінімалки дасть поштовх інфляції, але лише на 1-2%, тому розглядати його як ключовий двигун цін в цьому році не можна. “Що ж стосується подорожчання продуктів в січні, то це пояснюється банальною сезонністю. У нас традиційно з початку року по травень продукти дорожчають, потім до вересня включно ціни падають, ну а у вересні знову спостерігається зростання. Що важливо – це не тільки овочі і фрукти, що очевидно, але м’ясо і молочні продукти”, – говорить Жолудь.

АЛКОГОЛЬ І СИГАРЕТИ. Не обійде подорожчання алкоголь, а також тютюнові вироби. Так, тільки за січень ціна на алкогольні напої виріс на 0,7%, а на сигарети — на 2,1%. Причиною стало підвищення акцизів, яке Верховна Рада схвалила в минулому році. Крім того, вже з березня акциз на спирт зросте ще на 20%. Керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що ціни на ці товари будуть рости поступово протягом року. Такий сценарій можливий, якщо щомісячна інфляція не перевищить 3-5% на місяць, адже тоді виробники в умовах стабільної економіки зможуть стримувати цінову політику. “Через підвищення акцизів пачка сигарет найближчим часом може зрости на 3-5 грн. А ось алкоголь може подорожчати, швидше за все, десь на 15-20 грн. Виною всьому не тільки зростання акцизів, а й подорожчання самого спирту”, — роз’яснює експерт. При цьому Забловський уточнює: хоча зараз створені всі умови для зростання вартості сигарет і алкоголю, але в той же час є й стримуючі чинники. “На цінову політику впливає купівельна спроможність населення: якщо попит буде падати, виробники намагатимуться стримувати ціни шляхом акцій, знижок тощо. Адже якщо ціни будуть дуже високими, попит може піти в сторону контрафактної або контрабандної продукції. В цьому ніхто не зацікавлений, оскільки випуск алкоголю і так на 50-60% знаходиться в тіні”, – говорить Забловський.

ПАЛИВО. Нарешті, вплине підвищення акцизів на бензин, а також дизельне паливо. Нагадаємо, що за новими правилами за тисячу літрів бензину потрібно буде заплатити 213 євро замість 171, а дизпалива – 139,5 замість 125,5 євро. Заступник директора НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев відзначає, що крім цього на ціну бензину впливають його вартість в Європі і курс гривні: “Що стосується цін на нафту, то високого зростання не повинно бути. Навпаки, є прогноз, який вказує на зниження цін протягом року. Тому основним фактором залишається курс долара, і тут дуже складно прогнозувати навіть на рік”. В цілому експерти впевнені, що в 2017-му для палива залишається потенціал зростання до 1 грн/л.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...