facebook

Як бути чемним колегою: 8 простих правил службового етикету

Навіть попри те, що тепер на роботі ми спілкуємося з начальством та колегами більше через повідомлення, електронну пошту чи в чатах, ніж особисто, етикет від того не стає менш важливим та значущим.

 

“Наша поведінка надовго лишає враження, яке може вплинути на те, як колега, клієнт, бос або постачальник оцінюють нас у професійному плані, а належний етикет будує істинні відносили, позитивні та довготривалі”, – говорить Діана Готтсман, засновниця Техаської школи протоколу.

Поради експертів, як правильно поводитися на роботі, зібрало видання The Huffington Post.

531ca9f-office1

Поважайте приватність ваших колег

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Навіть якщо ви працюєте в офісі типу open space, не можна просто зазирати до кабінки колеги, коли вам щось від нього треба, попереджає коуч Аннет Харріс. Вона радить завжди поводитися так, ніби вас розділяють двері, та перш ніж звернутися до людини, символічно “постукати”.

“Текстові повідомлення, електронні листи, звичайна пошта, аркуш на принтері чи на столі, якщо на ньому немає вашого імені, не читайте, не торкайтеся, не поширюйте (цієї інформації)”, – говорить Готтсман.

c495456-office2

Питайте, перш ніж щось узяти

Усі ми колись позичали в коллеги ручку – щоби так її ніколи й не повернути. Але, на думку президента Вашингтонської школи протоколу Памели Айрінг, ніщо не здатне швидше вибісити людину, ніж коли в неї щось узяли без дозволу.

“Памятайте, чого в дитинстві вас навчали батьки. Ніколи не позичайте нічого без дозволу, а коли позичаєте, то не забудьте повернути якомога швидше”, – каже вона.

8a22866-office3

Підводьтеся назустріч

Це стосується не лише начальства. Демонструвати свою повагу таким чином буде незайве кожній людині, котра до вас заходить, радить президент Mannersmith Etiquette Consulting Джоді Сміт.

4a4ef55-office4

Не зловживайте електронною поштою і месенджерами

Вам потрібно, щоби колега терміново надіслав вам копію звіту. Але ви не підводитеся, не проходите п’ять метрів до його робочого місця, а замість цього пишете йому електронного листа.

“Це є характерним для представників покоління мілленіуму”, – констатує Харріс.

“Бо вони часто, мов чуми, намагаються уникнути спілкування лицем до лиця з коллегами. Надіслати повідомлення ( чи імейл) може здатися практичнішим, але є ризик, що вас вважатимуть лінтяєм та людиною, якій бракує комунікативних здібностій – а це не зовсім правильний спосіб завоювати повагу”, – пояснює вона.

f39f479-office5

Слідкуйте за язиком

Айрінг радить враховувати, що на роботі вас можуть оточувати представники різних релігій, люди з різними бекграундами та кодексами поведінки. Будьте уважні з тим, що кажете – особливо з лайкою, образливими зауваженнями тощо.

c11edcc-office6

Дякуйте

Записки від руки зі словами подяки можуть здаватися чимось застарілим, але на роботі вони не мають виходити з моди. На думку Сміт, вони – “недорогий, але дієвий спосіб продемонструвати свій професіоналізм”.

840c8d0-office7-pexels

Не підвищуйте голос

Емоційно обговорюючи новий проект або балакаючи по телефону через hands-free, ви відволікаєте колег, що є нечемним із вашого боку.

“Так ви кажете колегам, що у вас нуль поваги до їхньої роботи, а це – не спосіб заводити друзів”, – зауважує Харріс, радячи обов’язково виходити до іншого приміщення, якщо вам потрібно голосно поговорити.

417c1fe-office8-pexels

Будьте охайні

Зі слів Готтсман, велика частина порушень службового етикету відбувається на офісних кухнях. Та й на робочих місцях дехто теж дозволяє собі, наприклад, їсти страви з сильним запахом.

Вона радить узяти собі за правило ніколи так не робити та одразу ж прибирати після себе в місцях загального користування.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...