facebook

Бізнес на гачку: чим загрожують спекуляції з новою “мінімалкою” в Україні

Як відомо, будь-яка дія викликає протидію. Винятком не стало і рішення Кабміну підвищити українцям “мінімалку” до 3200 гривень.

Так, безліч спритних, але нечесних підприємців відразу почали придумувати, як піти від реалізації такої важливої ініціативи і всупереч наказам зверху заощадити на своїх підлеглих. Крім того, деякі “ділки” і зовсім почали придумувати схеми збагачення за рахунок звичайних громадян, прикриваючись новими зарплатами.

konsalting_biz

“Обозрєватєль” з’ясував, чи не доведеться українцям, які працюють на “мінімалку”, як і раніше виживати на 1600 грн, і що влада буде робити з роботодавцями-саботажниками.

Правило без виключень

Незважаючи на те, що бізнес намагається знайти всілякі лазівки, і залишити рішення про нову “мінімалку” лише на папері, уряд налаштований більш, ніж рішуче.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Так, прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що буде боротися за те, щоб кожен працюючий громадянин країни отримував не менше 3200 гривень.
“Я звертаюся до всіх роботодавців: шановні дорогі друзі, будь ласка, цінуйте і поважайте своїх працівників”, — підкреслив він, зазначивши, що чесний приватний сектор готовий платити людям підвищену мінімальну зарплату, а в бюджетній сфері кошти на ці цілі заздалегідь закладені в повному обсязі.

Крім того, Гройсман підкреслив, що дана ініціатива спрямована не тільки на забезпечення громадян гідними зарплатами, але й на вирішення проблеми поповнення резервів Пенсійного фонду, який в майбутньому стане запорукою безбідної старості мільйонів працюючих українців зараз.

Прем’єр нагадав, що в Україні налічується 500 тис. пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію у 949 грн із-за того, що раніше їм виплачували зарплату “в конвертах”.

“Замість того, щоб роботодавець заплатив за працівника в Пенсійний фонд, можливо, він купив собі трохи кращий автомобіль. Вибачте, треба, щоб був баланс у тому, що в першу чергу треба забезпечити людей нормальною зарплатою. Я за те, щоб бізнес отримував доходи, заробляв гроші, але не за рахунок того, що роботодавці будуть тримати своїх працівників у зубожінні. Підвищення мінімальної заробітної плати в два рази — це виправдане рішення на користь людей України”, — переконаний Гройсман.

Подвійна “мінімалка” в Україні: експерти спрогнозували реакцію бізнесу
Він також додав, що приховування співробітників — не в інтересах працюючої людини, оскільки після виходу на пенсію за несплату внесків до Пенсійного фонду він буде кинуто ??на сваволю долі.

Свавільників покарають

Для того, щоб підприємці не почали вести свої підкилимні ігри і всіляко економити на зарплатах, в Кабміні відразу передбачили запровадження вельми відчутних санкцій проти порушників.

“Я не хочу нікого карати за це (невиплату “мінімалки”. — Ред.). Аналітично ми будемо бачити, хто, де повів себе неправильно. Мінфін і Мінсоцполітики це моніторять, і ми будемо боротися, щоб люди отримали свою зарплату”, — попередив Гройсман, розраховуючи на те, що через кілька місяців ситуація з оплатою праці в Україні повністю стабілізується.

Посприяти цьому повинні міжвідомчі робочі групи по забезпеченню підвищення мінімальної зарплати, які вже працюють у кожній області. До складу груп входять заступники голів облдержадміністрацій, представники місцевих департаментів освіти, охорони здоров’я, культури, соціальної сфери, територіальних підрозділів Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби, Державної служби праці.
Зарплати українців виростуть ще більше — Гройсман
Головною метою даних контролюючих структур є миттєве реагування на будь-які скарги з приводу керівників підприємств, які не виконують рішення уряду щодо підвищення “мінімалки”. До речі, для того, щоб оформити таку скаргу, достатньо просто зателефонувати на спеціальну урядову “гарячу лінію” за номером 15-45, після чого до роботодавцю-порушнику нагрянуть з перевіркою.

За дорученням віце-прем’єр-міністра Павла Розенка, Державна служба праці найближчим часом завершить підготовку порядку проведення таких перевірок.

Чиновник підкреслив, що документ, крім усього, буде передбачати і механізми запобігання корупційних дій з боку інспекторів Державної служби праці при проведенні перевірок.

“Перевірки не можуть стати інструментом тиску на сумлінних керівників підприємств, а документ, який повинен бути представлений вже на найближчому засіданні уряду, повинен містити запобіжники від проявів корупції з боку самих інспекторів”, — розповів він.

Українцям ще навіть не встигли виплатити першу нову “мінімалку”, а міські маршрутки і міжміські автобуси вже рясніють оголошеннями “У зв’язку з новим зарплатами проїзд дорожчає “. Перевізники почали тиснути на жалість, прибедняясь, мовляв, грошей на ремонт автопарку немає, і на бензин зовсім не вистачає.

Однак за такі несподівані самовільні повороти Кабмін погрожує маршрутникам жорсткими заходами аж до позбавлення ліцензії.

“Дехто на підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн вирішив наростити собі стан та під соусом підвищення мінімальної зарплати почав підвищувати ціни. Особливо гостро в цьому плані питання стосується підвищення вартості міських та міжміських пасажирських перевезень у маршрутних таксі. Я хочу підкреслити, що підвищення мінімальної заробітної плати жодним чином не є підставою для підвищення цін”, — заявив Розенко.
Розенко виступив проти підняття цін на проїзд у залізничному транспорті
У зв’язку зі сформованою ситуацією він доручив Мінінфраструктури та органів місцевої влади жорстко контролювати дії перевізників і припиняти неправомірне підвищення вартості проїзду в транспорті.

“Інакше як шахрайство і злочинні наміри ситуацію, коли деякі “ділки” хочуть нажитися на простих людях, я назвати не можу”, — резюмував Розенко.

Данилюк розповів, як зростання “мінімалки” в Україні вплине на бюджетників і приватників
Дуже сподіваємося, що бізнес перестане грати в кішки-мишки з владою і сприймати нові зарплати, як спосіб збагатитися за чужий рахунок або заощадити на податках. Адже добре жити хочуть не тільки підприємці, а й звичайні люди, завдяки яким вони і тримаються на плаву. Ну а тим, хто забув таку просту істину, дуже скоро про це нагадають.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...