facebook

З’явились провокативні слайди, які навчать української мови

Стріт-арт художник із Києва Єжи Коноп’є запустив у мережі проект «Мова кольорова», за допомогою якого закликає слідкувати за вживанням слів в українській мові.

14217

«Цей проект я вигадав у 2013 році. Все почалось з одного слайду, який я зробив через те, що раз у раз чув слово «шкода» з наголосом на «о». Це мене бентежило, бо іще зі школи я знав, що «шкОда» значить «шкодити», а коли «шкодують», треба говорити «шкодА» (з наголосом на «а»)», – розповів Cultprostir Єжи Коноп’є.

Єжи продовжив свій проект, коли почав більше спілкуватися українською з друзями і частіше стикатися з неправильним слововживанням. «Картинки для слайдів я вирішив підбирати якісь провокативні, – говорить автор. – Зазначу, що я проти насильства над тваринами, і зображення котів у слайді про вживання слова «шкода» лише для привертання уваги».

14216

За словами Єжи Коноп’є, деякі слайди мають інше завдання і «геть не годні претендувати на унормування мовних правил». «Наприклад, слайд «Сковорода і пательня» більш гумористичний. В українській мові сковорідкою називають якраз круглий посуд, а пательнею – велике квадратне деко», – пояснює автор. До того ж, він наголосив: «Не слід сприймати цей проект як закон. Він лише покликаний звернути увагу на різноманітність української мови».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Невдовзі проект «Мова кольорова» поповниться новими слайдами.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...