facebook

На що зростуть ціни в 2017-му?

Постачальники торговельних мереж попереджають – вже найближчим часом знову подорожчає молочка, фрукти і деякі крупи. М’ясо, риба, кефір, сир, сметана стають все менш доступними, і потроху зникають з раціону українців.

Що і на скільки подорожчає в цьому році, і у скільки зараз обійдеться набір продуктів, мінімально необхідний для підтримки здоров’я?

1464084181_oil

Курятина – філе – в магазинах ціна на нього підскочила до ста гривень за кілограм. До цієї планки підтягується і продавці на ринках. Близько цих рядів – майже немає покупців. Нова ціна – стала шоком для людей. Продавці кажуть – знизити її не можуть – адже подорожчали корми. Вирощувати птицю – тепер дуже дорого. Чого варто тільки тримати її в теплі – з нинішніми тарифами на газ.

Телятина подорожчала до ста сорока гривень за кілограм. Свята пройшли – та стільки ж вона стоїть і зараз. Що буде з цінами на продукти в цьому році? М’ясо – як яловичина, так і свинина – в найближчі місяці дорожчати не будуть – про це говорять в асоціації фермерів. Але ціни будуть більш-менш стабільними лише до кінця весни.

А все тому, що фермери і селяни масово вирізають худобу. В Україні – все більше сіл, де немає жодної корови. Через скорочення поголів’я – дорожчає і молочна продукція. За минулий рік вартість молока в торгових мережах зросла майже на третину. Ціна на нього буде підвищуватися і в цьому році.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Влітку ціна на молоко трохи знизиться. А восени – різко злетить вгору.

А от великих стрибків ціни на гречку – в цьому році не буде. Вона і так вже коштує дуже дорого – близько тридцяти гривень за кілограм. Голова асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко впевнений – це – результат змови великих переробників і виробників.

Але ніхто знижувати ціну не буде. До літа вона буде більш-менш стабільною. А ближче до осені, коли почнуть закінчуватись запаси, гречка може подорожчати аж до сорока гривень. З новим урожаєм у вересні – вона знову подешевшає. Все більше покупців переходять на дешеві крупи – пшоняну, ячмінну, перловку. Тут ціна теж буде рости повільно, але протягом усього року. У найближчі місяці вона підніметься на п’ять відсотків. А ось вартість рису буде залежати тільки від курсу долара.

Ціна на овочі зараз – відносно низька. Це результат хорошого врожаю і збільшення посівних площ. Вартість капусти, буряків, моркви, картоплі різко впала влітку – і фактично не зростала протягом всієї осені.

Продукти в Україні можуть подорожчати і з-за останнього стрибка долара. Це станеться, якщо такий курс протримається протягом хоча б двох тижнів – і не відкотитися назад.

Власники невеликих продуктових магазинів кажуть – трохи підвищити ціни їм доведеться з-за збільшення мінімальної зарплати – адже у них працюють наймані працівники-продавці.

На чому економити, а на чому ні, доведеться вибирати більшості українців. Зростання цін в цьому році продовжиться, хоча більшість експертів сходяться в тому, що дорожчати все буде не так сильно, як у попередні роки. Хоча і закладений на цей рік показник інфляції у вісім з половиною відсотків – виглядає дуже оптимістичним.

zakony

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...