facebook

Вже не брати: донбаський наївняк масово виганяють з Росії

За рішенням уряду РФ місцева влада Казані змушують біженців з Донбасу їхати додому, виселяючи їх з пунктів тимчасового розміщення.

1484481522_peres

Багатодітні матері, серед яких є і дружини терористів Донбасу, а також матері-одиначки повинні були залишити територію Татарстану до 3 лютого, повідомляє місцеве видання Рrokazan.ru.

Міністр праці, зайнятості та соціального захисту Татарстану Ельміра Закірова розповіла, що з початку розвитку бойових дій на південно-сході України в республіку прибуло близько 9 тис. біженців. На сьогоднішній день під опікою держави залишилося лише 150 громадян України.Влади Мурманська виселяють українських біженців з дітьми Адміністрація Мурманська (Росія) заявила про примусове виселення українських біженців з дітьми з гуртожитку на вулиці Сафонова з 1 лютого.

Як повідомляє FlashNord, влада посилається на постанову губернатора Мурманської області Марини Ковтун про ліквідацію пунктів тимчасового розміщення (ПВР) для біженців з України. Зараз у гуртожитку знаходяться 32 біженця з Донецької та Луганської областей, в тому числі 7 дітей.

«Вони не хочуть виїжджати, навіть незважаючи на постанову уряду. Кажуть, що ніяк не можуть знайти собі житло», — повідомила начальник відділу по роботі із зверненнями громадян адміністрації Мурманська Олена Калініна.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Донбаських біженців в РФ з Нового року виженуть з гуртожитків

Російський уряд вирішив з 1 січня 2017 року закрити пункти тимчасового розміщення (ПВР) для біженців з Донбасу. Якщо на початку 2015 року в Росії діяли 576 ПВР, то до кінця 2016-го їх майже не залишилося. Про це сьогодні розповідає російський «Коммерсантъ». Як зазначається у статті, один з останніх ПВР доживає свої дні в муніципальній готелі Старого Оскола «Русь». Це єдиний діючий з 133 пунктів, відкритих в 2014 році в сусідньому з Україною бєлгородському регіоні. Номер з телевізором і холодильником з липня 2014 року займає остання мешканка, 56-річна Олена Прокопенко.

Інші кімнати на поверсі здаються під перукарські та офіси. «Я доведена до відчаю. Вигнали всіх, з першого січня виженуть і мене»,- скаржиться вона. У зруйнованому Луганську вона залишила свекруха, дочка і квартиру, в Росію добиралася через Харків. Влаштувалася підсобної робочої на кондитерську фабрику «Слов’янка», отримує 8-10 тис. руб. в місяць. За її словами, «просити на вихід» її почали ще у березні 2015 року, коли в ПВР разом з нею знаходилася ще сотня громадян України. «Спочатку сім’ям з дітьми припинили оплачувати дорогу до дитячого садка, потім зняли з харчування,- розповідає мешканка ПВР.- Весь час повторювали, що росіяни в своїй країні безкоштовно не живуть, а ми зручно вмостилися». Додому громадянка України не бажає повертатися до серпня 2017 року — саме тоді закінчиться термін її тимчасового притулку. Вона боїться, що відновити статус не вдасться, навіть якщо вдома відновляться воєнні дії. За словами Олени Прокопенко, інші жителі ПВР зняли житло у місцевих: «А я одна не потягну. Люди біля церкви просили грошей на зворотну дорогу.

Передостанніх мешканців виселили через суд, мені теж на початку року надішлють порядку. У мене подруга в ПВР в Татарстані, там відбувається те ж саме, всіх виганяють». Олена Прокопенко ходила за допомогою в місцеві відділення КПРФ і «Єдиної Росії», там їй порадили звернутися до журналістів. Вона послухалася поради, але в підсумку в місцевій газеті вийшла стаття із заголовком «Пора і честь знати».

Юрист Будинку прав людини та мережі «Міграція і право» В’ячеслав Битюцкий розповів виданню, що зараз до правозахисників з приводу закриття ПВР звернень майже не надходить. Вихідці з Донбасу до Росії «розсіялися, живуть приватним порядком і бідують», відчуваючи труднощі з житлом, пропискою і роботою. За оцінкою комітету «Громадянське сприяння», з початку військових дій на Донбасі у 2014 році тимчасовий притулок у Росії надано 300 тис. громадян України, а статус біженців отримали всього 275 осіб. Як розповіли виданню в МВС, посвідчення біженця в Росії на термін до трьох років отримали, наприклад, колишні співробітники «Беркута», які можуть стати жертвами переслідувань у своїй країні. Решта в основному отримали тимчасовий притулок, яке дається на рік і може продовжуватися.

Обидва статусу дають право на працевлаштування, їх володарі можуть в пріоритетному порядку отримати російське громадянство, минувши стадію виду на проживання. Але як раз з оформленням документів, за словами пана Битюцкого, багато проблем, і ситуація погіршилася після скасування Федеральної міграційної служби навесні 2016 року. «Канцелярія ФМС у Воронежі ліквідована: можна поговорити з охороною, але документи не здаси. Це неподобство твориться цілий рік, і кінця цьому перехідному періоду я не бачу»,- продовжує пан Битюцкий. Доходить до того, що вирішили осісти в регіонах іноземцям поліцейські пропонують відправляти пакети документів до Москви поштою.

«Іноземцям в Росії краще ховатися»,- додає правозахисник. За даними видання, з 2014 по 2016 рік в Росію з південно-сходу України приїхали близько 1 млн осіб, що складає близько 40% всіх знаходяться в РФ українських мігрантів. Тимчасового притулку просили більше 415 тис. осіб, з яких відмовили 995. Понад 260 тис. осіб клопоталися про дозвіл на тимчасове проживання, з них відмовили 889.

Ще 152 тис. осіб стали учасниками програми з добровільного переселення співвітчизників. Російські та інші ЗМІ багато писали про ті величезні труднощі, з якими стикаються біженці з Донбасу в «братній» Росії, яка почала майже три роки тому війну проти України і, відповідно, з вини якої мільйони жителів Донбасу стали біженцями. «Людей виганяли на вулиці… Українські громадяни постійно до нас звертаються, втрачають роботу, житло. Хтось шукає гроші на повернення.

Одна громадянка України з Донецька з дитиною, приміром, звільнилася з російської в’язниці, куди їй подітися, абсолютно незрозуміло», — писав, наприклад, у вересні нинішнього року «Коммерсантъ». Восени минулого року російське видання «Регнум» розповіло, що біженці з України в Барнаулі голодують, не маючи житла иработы. Також наприкінці минулого року німецьке видання Deutsche Welle повідало, як з Росії виганяють українських біженців. У комітеті допомоги біженцям розповіли, що загальна політика російської держави спрямована на поступове позбавлення від представників українського народу. «Мавр зробив свою справу — і значить, в ньому вже немає необхідності», — прокоментувала тоді ситуацію правозахисниця Олена Буртина.

І зовсім недавно — на початку поточного місяця — російське видання Life.ru повідало просто жахливу історію. Московські школярі довели до спроби суїциду свого однокласника, який переїхав вчитися в Москву з окупованої Росією території Донбасу. Через жорстокої цькування москвичів 17-річний Данило перерізав вени на руках. Потім він розповів слідчим, що протягом двох останніх років, що живе в Москві, його постійно били, обзивали «хохлом» і кричали «Слава Україні!»…

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...