facebook

Єгор Божок: НАТО може збільшити фінансування України

Країни Північно-Атлантичного Альянсу можуть збільшити фінансування проектів в Україні у тому разі, якщо Україна зробить більш конкретні запити на допомогу.

Meetings of the Defence Ministers at NATO Headquarters in Brussels - North Atlantic Council Meeting

Про це в.о. глави Місії України при НАТО Єгор Божок повідомив виданню Kyivpost.

За словами, Божка, він розраховує, що на липневому саміті НАТО у Варшаві будуть ухвалені рішення про збільшення фінансових зобов’язань НАТО щодо Україні.

“Якщо Україна визначить свої потреби більш конкретно, то 28 членів НАТО будуть готові збільшити внески в цільові фонди для допомоги Україні у зміцненні її оборонного потенціалу для реалізації кінцевої мети – вступу України до Альянсу”, – сказав Божок.

Як відомо, у 2014 році після анексії Криму і вторгнення Росії до Східної України, НАТО створив чотири трастових фонди для допомоги Україні у зміцненні її обороноздатності і модернізації в чотирьох областях: С4 (командування, управління, зв’язок і комп’ютери), логістики та стандартизації, кібернетичного захисту, підготовки до карʼєрного зростання в армії та медичної реабілітації.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На сьогодні сума допомоги в рамках цих проектів Україні становить близько 5 млн євро. За словами Божка, ця сума є достатньою для того, допомогти Україні на сучасному етапі розвитку оборони.

Проте, в.о глаи місії України при НАТО наголосив на тому, що наразі, з наближенням липневого саміту НАТО Україна намагається  “разом з НАТО перейти до більш практичного співробітництва в контексті здійснення всіх цих нових проектів, концепцій і стратегій у середньостроковій перспективі”.

Також він додав, що з ухваленням нової оборонної стратегії України можна буде говорити про “збільшенні коштів у трастові фонди НАТО”.

“Далі мова піде про більш суттєву, практичну реалізацію проектів по впровадженню нової філософії”, – наголосив Божок.

Нагадаємо, раніше Україна та НАТО домовилися разом розробитиДержавну програму реформування Збройних сил України на період до 2020 року, яку на саміті Альянсу у Варшаві представить президент Петро Порошенко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...