facebook

Час — еластичний. Дослідниця про те, як контролювати вільні години

Експерт з таймменеджменту Лаура Вандеркам вивчає, як витрачають свій час зайняті успішні люди. Приміром, вона спостерігала за графіком 1001 днів з життя дуже зайнятих жінок. У них були важкі роботи, іноді — власний бізнес, діти та батьки, про яких треба було дбати, а також багато інших справ.

Зайняті люди. Впродовж тижня я відслідковувала, скільки вони сплять і працюють, записувала інтерв’ю про стратегії планування для моєї книжки”, – розповідає Лаура на виступі міжнародної конференції TED.

2056c57-depositphotos-38453457-happy-in-the-office

Дослідниця розповідає історію однієї дуже зайнятої жінки, за якою вона спостерігала. Одного вечора вона повернулась додому і з’ясувала, що її бойлер зламався, а вода заповнила усе підвальне приміщення. Наступні кілька днів жінка була зайнята з сантехніками, клінінговими компаніями тощо. Ліквідація наслідків цієї домашньої халепи зайняла у неї 7 годин.

Я впевнена, що якби на початку тижня хтось спитав цю жінку чи є у неї 7 годин часу для тренувань з тріатлону, вона відповіла б: “Ні, хіба ви не бачите, яка я зайнята”, — коментує Вандеркам.

Водночас за потреби вона таки знайшла у своєму графіку 7 годин на доведення до ладу власного дому після поламки бойлера.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це свідчить про те, що час еластичний. Ми не можемо зробити так, аби його раптом побільшало. Але ми можемо його “розтягнути”, аби вкласти все, що обрали.

Ключем для таймменеджменту є ставлення до наших пріоритетів як до поламаного бойлера.

Дослідниця розповідає про ще одну бізнес-леді, яку інтерв’ювала для свого дослідження. У неї було 6 дітей і невеликий бізнес, у якому працювало 12 людей. Коли Лаура приїхала на зустріч, жінки не було на місці — вона просто пішла на прогулянку, бо цього весняного ранку була дуже гарна погода.

Коли вони таки зустрілись, жінка пояснила Лаурі: “Все, що я роблю, кожна витрачена хвилина — це мій вибір”.

Замість того аби сказати “Я не маю часу на справу x, y чи z”, вона скаже: “я не роблю x, y чи z тому, що це не є моїм пріоритетом”.

Адже “я не маю часу” часто означає “це не пріоритет”.

66d24e3-depositphotos-47464691-happy-time-management

Можна сказати, що у вас нема часу на витирання пилу вдома. Однак, якщо вам за це заплатять 100 тисяч доларів, ви одразу знайдете на це час. Інакше кажучи, часу на витирання пилу нема, бо це зараз не є пріоритетом.

А тому, якщо нам на щось бракує часу, це лише означає, що це “щось” не є для нас пріоритетом.

Аби краще зрозуміти, як правильно вирівняти свій робочий графік, Лаура Вандеркам дає ще такі пояснення.

У тижні є 168 годин. Навіть якщо у вас 40-годинний робочий день і ви спите по 8 годин, залишається 72 години часу на інші речі. А це дуже багато часу і в ньому точно можна знайти години для себе і для стосунків з іншими людьми.

Лаура радить у вечір п’ятниці скласти собі особливий план.

У трьох розділах “кар’єра”, “стосунки з іншими людьми” і “турбота про самого себе” вписати хоча б 3 пункти. Вже визначення цих трьох пунктів означатиме, що ми бачимо ще щось крім роботи.

А прописавши відповідний час з-поміж вільних годин у тижневому графіку, можна жити повноцінним життям з чіткими пріоритеми. І без відчуття, що “часу нема”.
Трохи більше деталей на свіжому відео (наразі доступне лише англійською мовою).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...