facebook

Через 10 років Україна переможе корупцію і стане успішною країною

Завдяки активізації українського громадянського суспільства і фінансової допомоги Заходу Україна протягом десяти років стане країною з низьким рівнем корупції і успішною економікою, що дозволить їй претендувати на членство в Європейському Союзі.

ukraina

Про це у своїй статті для газети Die Zeit пише німецький політолог, науковий співробітник Інституту євроатлантичного співробітництва в Києві Андреас Умланд, передає Newsru.ua.

Він зазначає, що протягом останніх двох років спільнота західних країн зробило Україні суттєву підтримку, допомогло їй стабілізуватися і почати реформи, хоча в 2014 році, після Евромайдана і російської інтервенції, Україна перебувала на межі колапсу.
За словами Умланда, розвал країни був зупинений завдяки зусиллям українського громадянського суспільства і фінансової допомоги Заходу.

Експерт відзначає, що в даний час в Україні йде повільний процес реформ, однак політика і суспільство країни характеризується скандалами і звинуваченнями в ще більшій мірі, ніж раніше. При цьому загострюються політичні конфлікти в Києві свідчать про глибину і безповоротність змін.

Так, в останні півтора року були прийняті нові закони, з’явилися нові установи, приміром, для боротьби з корупцією. Для деяких частин населення, в основному для економічної і політичної еліти, це має неприємні, а іноді хворобливі наслідки.
“Незважаючи на опір старої еліти, Україна змінюється. Українське громадянське суспільство стало значним фактором у законодавстві та прийнятті державних рішень. Західні організації, такі як ЄС і МВФ, надають Україні свого роду новий план Маршалла. Західні дипломати і інвестори співпрацюють з українськими активістами, науковцями та журналістами. Все це в сукупності сприяє успіху реформ. Протягом приблизно десяти років Україна стане іншою країною з меншим рівнем корупції, успішної економічної моделлю і більш досконалим адміністративним апаратом. Більша частина угоди про асоціацію з ЄС буде реалізована, і Україна може стати потенційним членом ЄС”, – пише Умланд.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У той же час, експерт відзначає, що головний ризик для нової України виходить в першу чергу з Москви і Мінська.

Умланд переконаний, що якщо реформи вдасться втілити в життя, в Україні з’явиться контрмодель клептократичним диктатурам на пострадянському просторі, що загрожує черговим загостренням конфліктів на сході і півдні України. По всій імовірності, Москва продовжить гібридну війну проти Києва
В найгіршому випадку новий наступ Росії може привести до краху української держави, що для ЄС буде означати мільйони біженців зі Східної Європи.

Оскільки в найближчі роки Україна не стане членом ні ЄС, ні НАТО, вона залишиться в “перехідній зоні”. З цієї причини необхідні інші інструменти для забезпечення безпеки української держави та іноземних інвестицій. У числі іншого, країни Заходу можуть постачати Україні оборонне озброєння, наприклад сучасні танки і зенітні ракети.

Також Брюсселю необхідно вже зараз дати зрозуміти Москві, наскільки він зацікавлений у стабільній Україні.

“ЄС повинен заздалегідь попередити Кремль про те, що він введе додаткові санкції, якщо Москва знову запустить спіраль конфлікту або буде вести себе в Україні, як в Сирії. Також Захід повинен заявити про готовність підтримати східноєвропейську оборонну коаліцію між членами і не членами НАТО. Країни — члени НАТО, такі як Польща і Литва, повинні зважитися на більш тісну співпрацю з Києвом в питаннях безпеки. Враховуючи великі ризики, які може становити собою дестабілізація України, у зміцненні східноєвропейської безпеки повинні бути глибоко зацікавлені і країни Західної Європи”, – резюмує Умланд.

Зазначимо, що раніше інше німецьке видання Die Welt писало, що у Заходу скоро лопне терпіння спостерігати за “боротьбою з корупцією” в Україні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...