facebook

Їсти-спати: учені помітили “святковий режим” навіть у дрозофіл

Учора був олів’є, шуба, холодець, мімоза, канапки з кав’яром, багато-багато шампанського, сьогодні зрання ви все тe старанно попід’їдали і тепер мов сонна муха?

Чому після застілля ми впадаємо в “фуд-кому”, пояснили експерти – спираючись, між іншим, на експерименти, проведені на мушках-дрозофілах.

93ee61c-overeating1

 Учені вирішили дослідити, чому після їжі нас хилить у сон. Фото billiondigital/Depositphotos

Про це пише The Huffington Post.

На думку вчених, надлишок протеїну та солі, а також надмірна кількість спожитої їжі перемикають мозок “у сонний режим”.

Хоча дрозофіли мають інакший патерн сну, ніж люди (вони сплять частими, коротенькими уривками вдень і вночі), дослідники все ж отримали змогу прослідкувати, як пов’язані їжа та сон.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вони виявили, що дрозофіли, яких щедро погодували високопротеїновою їжею, протягом наступних 40 хвилин у сумі спали вдвічі довше, ніж якби були голодні. Приблизно такий самий ефект на комашок спричинила й солона їжа.

Цікаво, що від солодкого частування дрозофіл не хилило в сон.

А ще науковці з’ясували, що на сонливість після їжі також впливає час доби. “Фуд-кома” в мушок була більш вираженою вранці, ніж увечері, даючи підстави вважати, що внутрішній годинник теж відіграє в цьому свою роль.

 Попоїли і хочете спати? Навіть у дрозофіл так само Фото vvvita/Depositphotos

На думку автора дослідження, ад’юнкт-професора Вільяма Джа з американського Дослідницького інституту Скріппса, у нашого (та дрозофілиного) організму мають бути вагомі підстави, щоби хотіти спати після того, як він переїв.

“Імовірно, так добре для травлення. Чи, може, біганина з повним животом страшенно шкідлива для кишково-шлункового тракту”, – припускає він.

Зі слів Джа, попередні дослідження вказують на те, що сіль та білок впливають на гормони сну. Але вченим треба буде ще ретельніше дослідити цю тему.

Але ми вже можемо з чистою совістю сказати: щойно вилізши з-за столу, зайняти горизонтальне положення на дивані нас закликає сама природа.

До слова, провести “роботу над помилками” можна ще встигнути до наступного застілля, прочитавши поради дієтолога, як без шкоди наїстися та напитися на свято.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...