facebook

“Буковель” і літаки: що акціонери “Приватбанку” віддавали НБУ як заставу

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева розповіла, як власники “Приватбанку” виконували вимоги НБУ щодо докапіталізації.

763427

Про це вона розповіла в ефірі однієї з радіостанцій.

Гонтарева пояснила, що виконуючи вимоги НБУ щодо докапіталізації, влітку 2016-го “Приватбанк” став власником низки активів своїх акціонерів, які перебувають у заставі в НБУ. Зокрема, йдеться про відомий гірськолижний курорт “Буковель” та літаки “Боїнг”.

Влітку цього року деякі з тих активів, які у нас у заставі, ми змусили банк взяти на баланс. Вони на балансі, отже, тепер належать державному банку,
– пояснила вона.

Гонтарева уточнила, що всього на баланс було поставлено тільки 31 мільярд гривень кредитного портфеля обсягом близько 170 мільярдів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Водночас вона запевнила, що ці активи належали банку на момент переходу його під контроль держави.

“Виконавши наші нормативи, вони з активів прибрали. Це називається шахрайство. …Я не можу вам сказати, що акціонери і менеджмент робили в останні кілька днів, в дуже відому п’ятницю (йдеться про 16 грудня перед націоналізацією банку, – ред). Країна дізнається, але зараз я б не хотіла коментувати”, – сказала глава Нацбанку.

Вона також наголосила, що, окрім перелічених застав, НБУ попросив гарантію одного з вже колишніх співвласників “Приватбанк” Ігоря Коломойського.

У нас практично весь кредитний портфель покритий його особистими гарантіями за всіма його активами – це коли він гарантує, що якщо банк не погасить, то погасить особисто він зі своїх заощаджень,
– пояснила Гонтарева.

Довідка: Група “Приват”, основними власниками якої є Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, має значні інтереси в нафтогазовому секторі. Афілійовані з нею компанії контролюють близько 42% найбільшої нафтовидобувної компанії країни ВАТ “Укрнафта”, три з п’яти нафтопереробні заводи країни, великі мережі АЗС і Одеську нафтогавань. У сфері інтересів групи також перебуває підприємства та компанії, пов’язані з феросплавним бізнесом, нерухомістю, ЗМІ, енергетикою, агросектором, харчовою промисловістю і туристичний комплекс “Буковель”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...