facebook

Порівняння першого iPhone і першого смартфона на Android

Хвилинка ностальгії, пані та панове! Ресурс EverythingApplePro роздобув два найперших смартфона – перший iPhone 2G (2007) і HTC Dream (він же T-Mobile G1, випущений в 2008 році), з якого почалася історія Android . При цьому обидва гаджета працюють на прошивках «з коробки». Хто крутіший?Давайте дивитися!

1-253

Перше, що зараз вже не кидається в очі, але що точно здивувало б людини в 2008 році – розмір дисплея в обох смартфонів. За тодішніми мірками він вважався величезним! У iPhone 2G він був навіть більше – 3,5 дюйма проти 3,2 ” у конкурента. Дозвіл було однаковим (320 × 480 пікселів), з-за меншої діагоналі дисплея картинка була трохи чіткіше на Dream.

Тримати в руці iPhone куди зручніше – смартфон HTC зроблений якось вже дуже непоказно, його незручно крутити в долоні, він дуже «пластиковий» і справляє враження дешевої речі. Крім того, «розумний» телефон від Apple майже в 2 рази тонше.

Порівняння першого iPhone і першого смартфона на Android (відео)

Важлива відмінність між iPhone і HTC Dream – спосіб введення інформації. У «яблучного» смартфона він тільки один (сенсорний дисплей плюс кнопка Home), тоді як тайванський гуглофон намагається поєднати в собі як новий, так і старий світ (фізичні кнопки дзвінка, qwerty-клавіатура, джойстик).Очевидно, що конкуренти Apple не відразу зрозуміли: кнопкові телефони пішли в минуле. Сьогодні очевидно, що виграла в цій битві компанія з Купертіно.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В речах начебто заміни акумулятора і додавання вбудованої пам’яті iPhone вже в 2007 році представив дуже дивував тодішніх користувачів підхід «нічого тут не чіпай». У Dream все було по-старому – при бажанні власник легко міг не тільки замінити АКБ, а й додати карту пам’яті формату SD об’ємом до 8 ГБ.

А як працює архаїчне за нинішніми мірками ПО? Сьогодні Apple прийнято лаяти за відставання в плані розробки софта. Але при програмному порівнянні iPhone 2G і HTC Dream ви відразу ж помітите один аргумент на користь тодішніх «яблучних» розробників – в iOS 1.0 (тоді вона називалася iPhone OS ) з самого початку була зручна наекранной клавіатура, тоді як в самому першому Android її … да -та ні! Ця функція з’явилася пізніше, а власники Dream могли набирати текст звичним способом – з фізичної qwerty-клавіатури на слайдері.

Цікаво, що представлений в огляді Android-смартфон повинен був стати зовсім іншим. У первісному вигляді девайс більше нагадував qwerty-смартфони BlackBerry і Nokia. Але після виходу iPhone в 2007 році швидко стало зрозуміло, що шансів у традиційного «клавіатурнік» немає, і проект швидко згорнули.

Порівняння першого iPhone і першого смартфона на Android (відео)

Продовжуючи тему ПО, відзначимо цікаву особливість: перший Android не дозволяв ставити шпалери на екран блокування. У iPhone з цим не було проблем … але ось поставити картинку на робочий стіл в iOS 1.0 було неможливо, тоді як Android 1 таку можливість надавав.

Розблокування iPhone можна було робити тільки одним способом – зате яким, легендарним Slide to Unlock (Розблокуйте)! У Android з самого початку був графічний пароль, але всьому світу запам’ятався не він, а фірмовий «яблучний» свайп вправо.

Меню введення перевірочного коду відразу ж наводить на думку про те, як недосконала був захист мобільних пристроїв на перших порах. Як з’ясувалося в свій час, будь-який користувач міг легко обійти захист код-паролем, просто зробивши дзвінок в екстрену службу (в відео детально показано, як це зробити).

Перша версія iOS була дуже скромною і в плані функціональних можливостей. Ви навіть не могли змінювати іконки місцями! Сторінок-екранів з додатками теж не було – та й гортати було нічого, адже весь софт для першого iPhone вміщувався на одному екрані! А кнопка Додому вміла тільки одне – виводити вас з програми до головного екрана «Додому». Так-так, і нічого більше! Багатозадачність, Siri – все це з’явилося набагато пізніше.

Порівняння першого iPhone і першого смартфона на Android (відео)

А ось в Android-смартфон HTC багатозадачність вже була – її можна було викликати довгим натисканням на кнопку Home. Уже в 2008 році можна було і витягнути з нижньої частини дисплея «шторку» з розміщеними в ній улюбленими додатками. Був в найпершому Android і центр повідомлень – то, що фанати iPhone отримали тільки в iOS 5, і пункт управління (а ця функція і зовсім з’явилася тільки в iOS 7). Іконки можна було міняти місцями, видаляти, вже тоді були віджети, повноцінних аналогів яких в iOS немає донині … Та що там – в Android 1.0 був навіть власний, досить просунуті на ті часи магазин додатків Market! Іншими словами, в плані ПО Android перевершує iOS вже тоді, коли змагання двох екосистем тільки починалося.

Цікаво, що в плані «заліза» потужнішу начинку пропонував смартфон HTC, але в бенчмарке GeekBench кращі показники видав не він, а iPhone 2G – 143 бали проти 82. Вже тоді Apple приділяла підвищену увагу оптимізації, а інженери компаній-конкурентів цим традиційно нехтували .

Що до часу роботи, то тут iPhone обходить конкурента і за потужністю акумулятора (1 400 мАг проти 1 150 у Dream), і по витривалості в умовах роботи в реальному світі.

Нарешті, не можна не сказати пару слів про камерах. У оригінального iPhone вона 2-мегапіксельна, у HTC Dream модуль трохи кращі – 3,2 МП. Але у Android-смартфона не було зйомки в вертикальному положенні – був доступний тільки «ландшафтний» режим. Про якість знімків сьогодні важко говорити без посмішки – на момент виходу цих смартфонів фотокамери явно були останнім з того, що хвилювало інженерів. В цілому за цим параметром спостерігається нічия – одні фотографії виходили краще у iPhone, інші – у Dream.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...