facebook

Росія підтримала війну між ДНР і ЛНР

Російські ЗМІ почали активно повідомляти про можливий напад ДНР на ЛНР. Голова громадської організації “Права Справа” Дмитро Снєгирьов розповів Gazeta.ua про конфлікт між псевдореспубліками.

org_ahjp796

Чи може початися війна між ДНР і ЛНР?

– Війна між ними почалась вже давно. Просто це не доходило до збройного конфлікту. І дойде лише в крайньому випадку. Для цього є конкретні причини. Ще рік тому повідомляли про розподіл власності Укрзалізниці. Більшість з того, що за збігом обставин залишилось на окупованій території, опинилось у ЛНР. Бо вагони, колії і все інше майно необхідне для реалізації контрабанди, боротьба за вплив тривала досить довго.

Українські військові неодноразово помічали вантажні поїзди з окупованих територій в Україну, чи реальний такий факт?

– Маємо не приховувати той факт, що більшість того ж таки вугілля вивозять на територію України, а не в Росію, що було б логічніше. За постачання вугілля в Україну теж боролися. Врешті Захарченко тимчасово заблокував рухомий склад, який рухався з ЛНР на станції Дебальцево в ДНР, оскільки колійна розв`язка веде через Донецьку область. Зараз контрабандистські схеми продовжують приносити прибуток обом сторонам конфлікту.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На так званій лінії розмежування двох “республік” боролись за кожен завод. Зокрема за контроль фабрики АВК. Хто переміг?

– Такі протистояння можуть постійно поновлюватись. На даний час Плотницький “наклав лапу” і заборонив вивіз продукції.

Раніше Захарченко виступив з наміром усунути Плотницького. Що йому потрібно зробити щоб це сталось?

– Єдину роль тут відіграють російські куратори. Всі ці конфлікти – здебільшого спекуляції. Всю контрабанду контролює Росія і окремою силою можна назвати Суркова. На чию сторону схилиться РФ, того й заводи , контрабанда і все інше.

До кого Росія ставиться з більшою прихильністю?

– Поки що їй корисні обидві сторони. Неочікуваний Захарченко, який може сказати, що збирається захопити Київ чи Львів. І Плотницький, спокійний і готовий до переговорів. Швидше за все, буде посилення центризму Плотницького, бо його легше контролювати.

Чому російські ЗМІ почали так активно говорити про можливу війну між ДНР і ЛНР?

– Це не що інше, ніж тиск на Захарченка. Росія просто ще раз каже, що будь-які дії так званих керівників ДНР і ЛНР контролює саме вона. Крім цього РФ постійно штучно підтримує градус температури. Це робиться для замилювання очей.

Чи робить щось Україна для припинення контрабанди?

– Ні, швидше сприяє. Звітує про якісь мінімальні затримання контрабанди. Просто, якщо порівняти контрабанду, яку затримували після окупації Криму і те, що затримують зараз — дріб`язок. У так званих республіках немає ремонтних станцій, тому майже повністю розтрощені вагони приганяють в Україну. Натомість заганяють нові.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...