facebook

Весь волинський бурштин можуть віддати одній фірмі

Волинська облрада погодила надання надр комунальному підприємству «Волиньприродресурс» для геологічного вивчення щодо розробки покладів бурштину.

burshtyn_vydobutok_8d232

Про це повідомив власкор IA ZIK.

Депутат Волинської облради Ігор Лех вніс проект рішення, яким пропонувалося погодити «надання надр у користування з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки покладів бурштину ділянок Маневицького району Волинської області» комунальному підприємству «Волиньприродресурс».

Однак, вражає орієнтовна площа ліцензійної ділянки – 20 тисяч гектарів. Тобто, практично мова йде майже про десяту частину території Маневицького району.

Водночас, частина депутатів виявилися проти цього рішення. На їхню думку, цим облрада порушує закон. Натомість, голова облради Ігор Палиця («Укроп»), який відверто підтримував ухвалення цього рішення, стверджував, що все – законно.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Це, що ми зараз робимо, це тільки перший крок. Це – декларативно. Ще не відомо, чи Київ нам дасть дозвіл на розробку родовищ бурштину», – сказав він.

Прибуток Палиця пропонує ділити таким чином: 50% – в обласний бюджет, а по чверті – у районну та сільську казну.

А голова фракції «Укроп» В’ячеслав Рубльов заявив, що це рішення – це наповнення бюджету. Мовляв, люди йдуть видобувати бурштин, оскільки в селі нема роботи.

Проти цього рішення виступили в «Батьківщині». Представник біло-сердечної фракції Людмила Кирда зазначила, що проблема бурштину не врегульована на державному рівні. Закон, який би легалізував видобування та реалізацію бурштину, нині лежить у профільному комітеті ВР.

«Ми створили підприємство місяць тому, але я маю перестороги. Адже ми не знаємо, хто буде директором підприємства («Волиньприродресурс», – IA ZIK) та його штатів. Та й зрештою це питання не погоджено з місцевими жителями», – зазначила Кирда.

Вона запропонувала провести зустріч із територіальними громадами.

Кирду підтримали і у фракції БПП. Депутат від «Солідарності» Олег Кух також висловився проти цього проекту.

Натомість, підтримали «укропівців» їхні молодші партнери із фракції «Свободи». Голова фракції Анатолій Вітів вважає, що депутати зобов’язані впорядкувати правила гри, оскільки Верховна Рада цього робити не планує.

«Хороші правила чи погані, але правила», – заявив Вітів.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...