facebook

Порошенко подякував Литві за допомогу зброєю і боєприпасами

Президент України Петро Порошенко після зустрічі з колегою з Литви Далею Ґрібаускайте в Києві наголосив на особливому характері українсько-литовської співпраці в оборонній сфері і подякував Вільнюсу за допомогу Києву зброєю і боєприпасами, повідомила прес-служба голови держави.

2282bda0-da10-46c2-86df-b044052352bf_cx0_cy11_cw0_w987_r1_s_r1

«У найважчі для нас часи Литва першою простягнула руку допомоги: постачала нам і зброю, і боєприпаси», – сказав він.

Порошенко також подякував Литві за підтримку мінських угод про врегулювання на окупованій частині сходу України й за роль, яку вона відіграє в оздоровленні поранених українських військовослужбовців.

Президент України наголосив, що у зв’язку з тим, що Росія не виконує мінські домовленості і постійно порушує їх – продовжуються обстріли, гинуть українські воїни, відсутнє відведення важкої техніки і артилерії, яка продовжує застосовуватися проти українських позицій, – «у цих умовах є абсолютно чіткою необхідністю продовження дії санкцій проти Росії». Він висловив очікування, що найближчим часом рішення продовжити санкції Європейського союзу буде ухвалене.

Президент Литви Даля Ґрібаускайте перебуває в Україні з робочим візитом, що відбувається в день 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Литвою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Західні країни-союзники України заявляють, що виступають за політичне, а не воєнне вирішення конфлікту на сході України, і наразі не йдуть на офіційне постачання Україні летальних озброєнь, навіть суто оборонних, хоча не виключають такої можливості в разі ескалації агресії Росії. Проте фактично деякі країни вже надали Україні певні летальні озброєння, не афішуючи цього.

Європейський союз, як і США й інші країни «Групи семи» і ще деякі держави, в кілька етапів, починаючи з 2014 року, запровадили у зв’язку з дестабілізацією України і агресією Росії проти неї у Криму, а потім на Донбасі кілька пакетів санкцій, головно проти російських фізичних і юридичних осіб, але також проти осіб та інституцій із лав донбаських і кримських сепаратистів і представників колишнього керівництва України. Крім того, санкції накладені й на деякі галузі економіки Росії.

Чинність цих санкцій уже багато разів продовжували. Наразі чинність найболючішого для Росії пакета галузевих економічних санкцій збігає в січні наступного року. Як вважають, найближчим часом ЄС ухвалить рішення продовжити їх іще на півроку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...