facebook

Ціна асоціації. Нідерланди проти України в ЄС та її проблем із окупантами

Нідерланди пригрозили відмовитися від ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, наполягаючи на тому, щоб угода не давала Україні оборонних гарантій і не була кроком до членства в ЄС. Про це прем’єр Нідерландів Марк Рютте заявив в інтерв’ю Financial Times.

img-181215-136-onlinebild

«Якщо ми цього не отримаємо, наступного ж дня ми внесемо у парламент закон, в якому говоритиметься про те, що ми не будемо ратифікувати Угоду про асоціацію», – сказав Рютте.

Лідери ЄС наступного четверга зустрінуться у Брюсселі і намагатимуться врятувати угоду.

«Ми працюємо над тим, щоб зняти всі проблемні моменти, які піднімалися на референдумі», – розповів прем’єр Нідерландів.

При цьому видання зазначає, що окремі країни ЄС хочуть лишити відкритими двері для майбутнього приєднання України до ЄС. Жорстку опозицію до цього складають такі країни, як Нідерланди.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами Рютте, законодавчий компроміс, який може розблокувати Угоду, повинен бути юридично обов’язковим.

«Якщо цього не буде, я не хочу повертатися у парламент з тим, що є зараз», – заявив він.

При цьому він чітко дав зрозуміти, що не хоче відмови від української угоди.

«Я прошу досить багато. Але чого я не прошу так це перератифікації угоди», – заявив Рютте.

Зазначається, що якщо лідери ЄС на саміті і прийдуть до компромісу щодо Угоди, то потім ще потрібно буде поборотися за підтримку такого рішення парламентом Нідерландів. В уряду Рютте наразі немає більшості у сенаті, який може в будь-який момент піти проти домовленості між Брюсселем і Гаагою.

Поки що і ліві, і праві партії в Нідерландах закликали Рютте слідувати за результатами референдуму, на якому голландці проголосували проти Угоди про асоціацію з Україною.

«Було б легко піти за результатом референдуму. Причина, через яку я виступаю проти такого варіанту у тому, що я абсолютно переконаний, що Європа повинна бути єдиною супроти російської зовнішньої політики», – підкреслив Рютте.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...