facebook

Як відзначена Україна на секретних картах ЦРУ?

Центральне розвідувальне управління США веде офіційний акаунт на Flickr з 2011 року, і тут чимало цікавого.

Не так давно агентство виклало у відкритий доступ десятки секретних карт XX століття, за якими сьогодні можна простежити політичне перетворення світу, в тому числі й на території колишнього Радянського Союзу. Цікаве місце на цих картах займає Україна. Наприклад, за даними ЦРУ, в 1953 році країна забезпечувала 20% ВВП усього СРСР.

f10ad9405bfbe1c7798c0b5fb0ede8d0_l

У добірці представлені карти, які військове і політичне керівництво США використовувало не тільки в роки протистояння з СРСР, але також за часів Другої світової війни і війни у В’єтнамі, кампаній в Іраку й Афганістані. Всі карти розбиті на альбоми по роках: 40-і, 50-і, 60-і – аж до 2015 року. Опублікувати їх в ЦРУ вирішили на честь 75-річчя свого картографічного центру. І якщо як слід покопирсатися, можна знайти чимало цікавого.

Відомостей про Україну не багато, але наша країна все-таки фігурує на ряді карт. Наприклад, ось карта головних нафто- і газопроводів України за 1996 рік:

content_full

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

А ось карти наступу радянських військ в 41-42 роках на захоплені нацистами території України і Білорусі.

content_full-1

Якщо придивитися, можна побачити, яку роль відігравала Україна на арені світової торгівлі в 1950 році:

content_full-2

У добірці ще десятки карт, які розповідають історію політичного і географічного переділу за останні півстоліття. На жаль, на картах за 2014-2015 роки України не має.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...