facebook

Стипендії у 2017-му підвищать, але дадуть не всім студентам ­– МОН

З 2017 року стипендію отримуватимуть не всі студенти з усередненою четвіркою за сесію, а ті, що посіли найвищі місця в рейтингу, складеному вишами.

Про це йшлося під час міжвідомчої наради щодо проекту Постанови КМУ “Про внесення змін до стипендійного забезпечення”, повідомляє МОН.

Міністерство передбачає, що на 90% місце в рейтингу визначатиме навчальна успішність, а на 10% – критерії, що запропонує ВНЗ.

Це допоможе визначити найбільш успішних студентів навіть якщо за результатами сесії усі вони отримали однаковий середній бал.

З 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, планується, що 43% – отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а соціальну отримуватимуть 7%.

Зараз в проекті бюджету закладено 2,978 млрд грн на соціальні стипендії та 2 млрд грн на академічні. Ми пропонуємо перекинути 1,7 млрд грн з соціальних на академічні, що дозволить повністю профінансувати збільшені соціальні стипендії, а й виплатити збільшені стипендії майже для половини студентів“, – сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

При цьому для ВНЗ III-IV рівня акредитації мінімальна стипендія буде на рівні 1100 грн, що на 33,4% більше, ніж в минулому році.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Найкращі студенти отримуватимуть стипендію на 72.9% більше ніж зараз 1600 грн, тобто на рівні прожиткового мінімуму.

Таким чином мінімальна стипендія для студентів ВНЗ  I-II рівня акредитації складатиме 830 грн, а для учнів ПТУ – 415 грн.

Більш ніж на 100% збільшується стипендія для найкращих студентів, що навчаються на складних спеціальностях, де важко отримати високу оцінку.

2239f67-stypendija-2

З 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, планується, що 43% – отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а соціальну отримуватимуть 7%. Фото karenr/Depositphotos

Зокрема йдеться про природничо-математичні педагогічні спеціальності (вчителів хімії, фізики, біології тощо) та інші математичні, природничі та інженерні спеціальності. Для них стипендія у ВНЗ III-IV рівня акредитації складатиме 2036 грн, у ВНЗ  I-II рівня акредитації – 1536 грн.

Заступник міністра фінансів Сергій Марченко розповів, що Мінфін вже зараз дає згоду на перерозподілення видатків з соціальних стипендій на академічні у розмірі 1,4 млрд, а перед тим, як говорити про перерозподіл у обсягах 1,7 млрд потрібно побачити розрахунки.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...