facebook

Європарламент в четвер голосуватиме за безвізовий режим. Не для України

В четвер, 1 грудня, Європарламент голосуватиме щодо затвердження угоди по безвізовому режиму з низкою країн.

104806
Про це вказано у порядку денному сесії Європарламенту, розміщеному на його сайті.
Так, з порядку денного випливає, що в четвер, 1 грудня, євродепутати мають проголосувати щодо затвердження двосторонніх угод про відмову від короткотермінових віз з такими 5 країнами: Республіка Кірибаті, Соломонові Острови, Мікронезія, Тувалу, Маршаллові острови.
В разі успішного голосування та після затвердження даних угод Радою ЄС громадяни цих країн отримають можливість перебувати на території ЄС без віз протягом 90 днів за півроку.
Як відомо, раніше в Євросоюзі заявляли про політичне рішення заморозити ухвалення нових рішень про скасування віз доти, доки не буде схвалений новий механізм призупинення безвізового режиму.
Зокрема, рішеннями постпредів країн-членів ЄС юридично зафіксовано, що безвізовий режим для України та Грузії набуде чинності одночасно зі стартом роботи нового механізму призупинення безвізу. Схвалення зазначеного рішення затягується вже тривалий час; зокрема, 29 листопада механізм призупинення знову не був узгоджений через розбіжності у позиції країн-членів та Європарламенту.
Зокрема, цим в ЄС пояснюють той факт, що українське рішення не вноситься до порядку денного ЄП.
Варто відзначити, що згадані острівні країни мають отримати безвізовий режим за схемою, відмінною від української. Ці країни укладають з ЄС угоди про взаємне скасування віз, без виконання плану дій візової лібералізації.
Детальніше про те, яким чином має діяти і коли може бути затверджений механізм призупинення безвізового режиму, читайте в статті на ЄвроПравді: “Призупинення безвізу і вплив Франції: як це працюватиме та коли можливе скасування віз”.
Про те, чому країни йдуть до скасування віз різними шляхами, читайте в статті “9 шляхів до безвізу: як інші держави йшли до скасування віз з ЄС”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...